В здравната система има малка, но влиятелна група от хора, които гледат на пациентите като на ресурс за източване, "като на двеста лева". Това заяви бившият зам.-здравен министър Мирослав Ненков пред БНТ.

Според Ненков, огромната част от колегията в здравната система си върши работата съвестно. Анестезиологът заяви, че здравеопазването навсякъде е скъпо и иска инвестиции.

Живеем в условия на морален срив, но на хората, които са се впили като кърлежи в системата на здравеопазването, икономиите и оптималното лечение на пациентите не им говори нищо. Малка част от медицинската структура в България, но много влиятелна, гледа на пациента като на 200 лв.

Според бившия служебен зам.-здравен министър хората, които гледат на пациентите като на касичка са много влиятелни, не се спират пред нищо. За тях морални стойности като чест, достойнство, запазване на човешкия живот и смисълът на здравната система да дарява здраве не съществува. "Слава на Бога, огромна част от колегията си върши работата съвестно. Нашата система с тези си кривинки работи не зле за парите, които се инвестират в нея и които се открадват от нея", каза Ненков.

МЗ е платило на НЗОК дължимото за потребителските такси до септември 2017 г.

МЗ е платило на НЗОК дължимото за потребителските такси до септември 2017 г.

Платени са и ваксините за рак на маточната шийка

Здравеопазването у нас и по света е нещо много, много скъпо, каза д-р Мирослав Ненков. По думите му, тъй като е много скъпо, здравеопазването има императивни изисквания към себе си за определен обем инвестиции.

Това е в случай, че обемът пари, с който разполагаме, се управлява добре. Според него, с тези правила дори и още 400 млн. лева да бъдат отпуснати на здравната система, отново няма да се изплатят дълговете на болниците. Причината е, че концепцията за типа здравеопазване предполага подобен недостиг.

Здравнонеосигурените хора са две групи - едните са тези, които не могат да си платят здравните осигуровки, а другите са тези, които не искат да си платят здравните осигуровки, каза още д-р Ненков.

Общинските болници съдят НЗОК

Общинските болници съдят НЗОК

Делата ще се завеждат за възстановяване на надлимитната дейност

"Тези, които не могат да си платят здравните осигуровки пушат цигари и пият ракия - те могат да си платят осигуровките, нека не се заблуждаваме. Регистрираните хора в бюрата по труда, тези, които получават помощи, те лягат върху държавния бюджет. Ако пушиш цигари и пиеш ракия, няма никаква причина да не си плащаш здравните осигуровки. И този човек отива например в болницата в Козлодуй и от там не могат да го върнат. И тогава 1000 лв. за неговото лечение остават за сметка на тази болница. Тези 1000 лв. се покриват от потенциалния доход на моите колеги, сестри и санитари", каза д-р Мирослав Ненков.

Националната здравна карта готова до 3 месеца

Националната здравна карта готова до 3 месеца

До понеделник институциите трябва да обявят своите участници в обсъждането

По думите на д-р Ненков Здравната карта е обжалвана с юридически "мурафет". Тя би трябвало да каже на толкова население и толкова лекували се няма нужда от толкова болници. Как ще обясним със здравната карта, че мастит собственик на болница трябва да си затвори болницата в Пазарджик, например, от която изкарва 15 милиона на година, запита реторично д-р Ненков.

Той даде и друг пример - можем да съберем три стари медикамента и да направим нов, а Здравната каса е задължена да ни го плати.

Срещу електронизирането на системата има съпротива, която в момента е разпокъсана, заяви Мирослав Нанков. Според него няма механизъм да се отнеме лиценза на лекари и специалисти, които надписват лечения.

Само 10% от операциите в България са безкръвни, а те щадят и пациента и скъпите консумативи, допълни д-р Мирослав Ненков.