Безопасността на пациента е в основата на спора "за" или "против" възможността за замяна на един продукт с генеричен в аптеката. Това заяви пред БНР Александър Симидчиев, пулмолог, началник на отделение в Медицински институт на МВР.

Спорът трябва да бъде в посока кога е безопасно да се замени даден лекарствен продукт с друг, кога пациентът ще бъде най-защитен по отношение на своето лечение, заяви д-р Симидчиев.

Според него генеричното заместване не трябва да противопоставя лекари и фармацевти. 

НФСБ останаха сами в битката в аптеката да ни предлагат генерици

НФСБ останаха сами в битката в аптеката да ни предлагат генерици

Десислава Атанасова: Не може магистър фармацевт да заменя лекарство

"В голяма част от случаите, когато става дума за хапче или за сироп, оригиналният медикамент и генеричният имат доста сходни характеристики и качествата им се потвърждават от Изпълнителната агенция по лекарствата".

Той посочи, че опитът на лекари, които са работили с един или друг медикамент, показват, че понякога заменянето на един медикамент с друг, може да разбута един добре стабилизиран пациент в неговото лечение на хроничното му заболяване. Не винаги замяната на едно с друго води до същите ефекти, уточни Симидчиев. 

Фармацевт №1: Рецептите по вайбър не важат в аптеките

Фармацевт №1: Рецептите по вайбър не важат в аптеките

Искайте от лекаря да посочи и генерици, съветват те пациентите

"Генеричните медикаменти обикновено са с по-ниска цена, което прави достъпността им по-голяма. И когато не застрашава пациента и не води до промяна в контрола на терапията му, а напротив - увеличава достъпността, тогава няма никакъв проблем. Има плюсове и в едната, и в другата посока", заяви пулмологът.