Носенето на маската е нещо, което е много достъпно и с много висок процент на намаляване, спрямо другите неща, които могат да се направят. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев за News.bg на изложението "Не отлагай лечението си", проведено в Интер Експо Център.

По наблюдения на д-р Симидичев около 30% въобще не носят маски, а при останалите 70% - 1/3 ги носят под носа и още 1/3 под брадичката. Ефектът от маските е може би не повече от 25-30% от цялото население ефективно носене на маски. Доста малко хора наброй носят маските както трябва, защото имат ефект само, когато ги носим както трябва. Важно е да ги носим всички, защото ако ги носят едни, а други не ги носят ефектът напрактика го няма, предупреди д-р Симидчиев.

"Ние носим маски, за да пазим другите, а не за да пазим себе си", категоричен бе той и допълни, че строгостта на мерките предвид двата дни с висок брой заразени хора с коронавирус не е важна толкова, колкото ефективността на мерките.

Трябва да избираме такива мерки, които знаем, че ефективно ще намалят честотата и възможността за предаване на инфекцията. И там ние знаем кои мерки вършат работа - физическото дистанциране, носенето на маски, миенето на ръце са неща, които вършат работа при всякакви инфекции, не само при коронавируса, подчерта д-р Симидчиев. 

Отпада PCR тестът след 14-дневната карантина

Отпада PCR тестът след 14-дневната карантина

Тревога, че броят на заразените медици продължава да расте

Според него затварянето на училищата е например мярка, която е с различна степен на вероятност да свърши работа. В някои държави върши работа, в някои държави не върви работа. Когато подхождаме към дадена мярка, трябва да имаме идея какво да предостави възможност за ефект и доколко обществото ни е склонно да спазва мерките, обясни д-р Симидчиев.

Представете си да затворим училищата и децата тогава ще се преместат в моловете. Няма да постигнем нищо с една мярка, която е доста скъпа и трудна за въвеждане, няма да се постигне ефектът, защото ще преместим едни хора от едно място на друго място, обясни пулмологът.

Той изтъкна, че ако носим маската ефективно и систематично, ако не ги слагаме под брадичката или носа да е отвън, ще постигнем поне 30% намаляване на възможността за пренасяне на инфекцията от коронавируса.

Не се налага затягане на мерките, уверен Костадин Ангелов

Не се налага затягане на мерките, уверен Костадин Ангелов

14% заетост на леглата в болниците, 5% е заетостта в интензивните отделения

Д-р Симидчиев посочи, че ако има мярка, която е много хубава, но никой не я спазва, все едно, че тази мярка я няма и не съществува. Според него с отпадането на тестуването с PCR тестове след 14-дневната карантина е базирано на научни данни, според които след десетия ден вероятността да има положителен тест не е толкова малка, но вероятността да може да зарази някои друг е много по-малка, поясни той.

Разходът за едно изследване е доста по-висок, отколкото ползата от това изследване, каза още той.

Д-р Александър Симидчиев обясни, че може да се грижим безопасно за здравето в условията на пандемията, породена от коронавируса, като се информираме от надеждни източници и правим това, което е научно доказано. Ако правим нещата, които са научно доказани и не правим приумиците на един, друг или трети, тогава ще правим неща, които са много насочени към това да постигнем крайния резултат, поясни д-р Симидчиев.

В сегашния момент може да има много различни мерки, които да взимаме срещу пандемията, но има едни мерки, които са много по-ефективни и мерки, които са по-малко ефективни. Ако използваме само най-ефективните, ще пестим ресурс и ще постигаме най-голям резултат, каза пулмологът.

Засилват проверките за маски в градския транспорт в София

Засилват проверките за маски в градския транспорт в София

С увеличението на броя на заразените толерантността ще намалява

Вижте какво каза още пулмологът д-р Александър Симидчиев пред News.bg: 

Може ли обществото да се плаши, че настъпва втора вълна на коронавируса?

Според мен тази вълна, която настъпва в момента не е втора вълна, а трета, но вълните не са вълни на вируса, а вълни на нашето поведение. Първата вълна беше първоначалното навлизане на коронавируса в България, втората вълна беше тогава, когато отхлабихме мерките, а сегашната вълна в голяма степен се движи с това, че учениците се върнаха обратно в училищата.

Има поведения в обществото, които карат вирусът да се развива повече или по-малко. Това, което имаме в момента е поредният пик, който наблюдаваме на базата на наблюдението в обществото. Именно заради това е важно поведението на хората да бъде съответно на процеса, а не да се мъчим да въвеждаме мерки, които ако не се спазват за безсмислени.

Как може да се предпазим, какъв е вашият съвет?

Предпазването става с мерките, които са ясни - физическо дистанциране на два метра, а там, където не можем да се дистанцираме, да носим предпазно средство като маска, която адекватно да се носи, както трябва върху лицето, да покрива носа и устата.

И другото е, ако имаме и минимални оплаквания да не тръгваме да ходим насам-натам да търсим какъв е проблемът, а да се изолираме вкъщи, да говорим с нашия общопрактикуващ лекар, за да видим как вървят нещата оттам нататък.

Когато имаме съмнения, да се тестваме, защото тестовете са единственото нещо, което може да определи дали имаме коронавирус, грип или някаква друга респираторна инфекция. От тази гледна точка нещата не са сложни, просто трябва да се спазват.