Не се налага затягане на мерките, нито налагане на нови мерки. Единственото, което ще направим е затягане на контрола за спазване на съществуващите мерки. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на седмичния брифинг на НОЩ в Министерство на здравеопазването.

Налични са 7307 легла за лекуване на коронавирус, като 1108 легла има в интензивни отделения. Заетостта е 14% на леглата за консервативно лечение, 5% е заетост в интензивните отделения.

Нов антирекорд: 437 заразени с коронавирус

Нов антирекорд: 437 заразени с коронавирус

Починали са 11 души, 53-ма са в интензивни отделения...

Няма увеличаване на хоспитализираните пациенти по лечебни заведения, дори има намаление спрямо миналата седмица, увери проф. Ангелов и заяви, че хората трябва да бъдат абсолютно спокойни.

По отношение на заразените медицински служители към 7 октомври те са 26 служители. По отношение на училищата към днешна дата общият брой деца и ученици - 101 заразени, а карантинираните са 2 268. Общият брой на заразени учители в детски градини и училища - 133, а карантираните са 119. Цифрите показват, че 3 са карантинираните паралелки на 1000. "Имаме ниски нива на заболеваемост на учителите и учениците", категоричен бе здравният министър. За затварянето на училища все още се използва индикатор не процент болни ученици, а заболеваемост в съответната област.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че България се нарежда на 24-то място по заболеваемост и на седмо място по смъртност. Въпреки значително нараснали бройки на новоустановени случаи България запазва мястото си по заболеваемост и смъртност. На пето място сме на Балканския полуостров по заболеваемост и на четвърто място по смъртност, изтъкна доц. Кунчев.

Ръст има, но ние сме със средния ръст на Европа. В картата на Европа България все още е в зоната на най-светлия оранжев цвят, обясни здравният инспектор. Данните, които имаме ни поставят в много по-благоприятна ситуация в сравнение с други страни. Въпреки страха в началото на учебната година се доказа, че при спазване на мерките училищата могат да бъдат безопасно място, увери Ангел Кунчев. 

Той подчерта, че ако има над 5 000 души на ден са заразените, със сигурност ще се вземат мерки.

Отпада PCR тестът след 14-дневната карантина

Отпада PCR тестът след 14-дневната карантина

Тревога, че броят на заразените медици продължава да расте

Директорът на столичната РЗИ д-р Йордан Пенчев посочи, че на територията на столичните училища при 59 положителни случая на ученици и 30 на учители има 1 434 карантинирани деца и 106 карантинирани учители. В детските градини положителни случаи на деца са 5, а карантинирани са 166.

На територията на София-град все още няма дифузно разпространение на коронавируса. Средната възраст на пациентите, които заболяват от коронавирус е под 50 години, а тенденцията, при смъртните случаи от COVID-19 продължава да бъде над средната възраст и с продължаващи заболявания.

Обществото има отговорността да спазва мерките. Ако обществото спазва мерките по начина, който са разписани, а те са съвсем семпли - да се носят маски на закрито, да се спазва дистанция и да се извършва дезинфекция, те са напълно достатъчни към момента, повтори здравният министър.

Личните лекари вече ще могат да издават направления за PCR тест

Личните лекари вече ще могат да издават направления за PCR тест

Подготвят алгоритъм за път на пациента при джипито през есенно-зимния сезон

Не считаме, че ще стигнем до решението за затягане на мерките, обясни той. Ние ще настояваме областните медицински щабове да вземат решения за въвеждане на по-строги мерки, каза още проф. Ангелов. Не се предвижда и ограничаване на посещенията на барове и заведения, но контролът ще бъде засилен. Правилата важат за всички хора, защото от тях зависи човешкият живот, предупреди здравният министър.

Тепърва ще се водят разговори за намаляване и на 14-дневната карантина.

С каквото се лекува американският президент, с това се лекуват и нашите тежко болни пациенти, категоричен бе здравният инспектор като посочи два медикамента.