Общопрактикуващите лекари ще имат право да издават направления за изследване с PCR на граждани от пациентските си листи, за които има подозрение, че за заразени с коронавирус.

Това ще се случва строги критерии, изготвени от Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България след сключване на анекс към Националния рамков договор.

До подписването на анекса в извънболничната помощ направления за PCR изследване ще продължат да издават специалистите по инфекциозни болести, пулмология, педиатрия и УНГ болести. Те обаче вече ще имат право да издават по-голям брой направления от сегашния. Правото си да назначават изследване ще запазят и след промените в НРД.

Кунчев предупреждава за допълнителни мерки при ръст на заразените с COVID-19

Кунчев предупреждава за допълнителни мерки при ръст на заразените с COVID-19

Нямало да има блокиране на големи селища

Освен това организацията на общопрактикуващите лекари ще подготви алгоритъм за път на пациента при личния лекар през есенно-зимния сезон. Документът ще бъде разпространен до заинтересованите страни след съгласуването му с Министерството на здравеопазването.

Решенията станаха ясни на среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с д-р Иван Маджаров и д-р Николай Брънзалов от БЛС, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, както и с представители на РЗИ-София град, на столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб.

Бяха обсъдени и обезпечеността с болнични легла за пациенти с COVID-19, текущите данни за разпространение на коронавируса в страната, както и действащите противоепидемични мерки.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че засега не се налага втвърдяване на мерките и няма притеснения за разпространението на коронавируса и готовността на здравната система.

Личните лекари трябва да дават направление за изследване за коронавирус

Личните лекари трябва да дават направление за изследване за коронавирус

Д-р Николова призовава да се спазват мерките, защото "каквото и да кажем - коронавирус има"