При продължително нарастване на инфектираните с коронавирус е възможно да бъдат въведени нови мерки. Това заяви за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Припомняме, за изминалото денонощие са потвърдени 436 нови случая при направени 5 431 PCR теста. Това е най-високият брой за денонощие от началото на пандемията. 8 души са починали, 131 са излекуваните, в болница остават общо 971 пациенти, като 57 са в интензивни отделения.

Според доц. Кунчев големият брой новозаразени се дължи най-вече на вълната, тръгнала в Европа преди около 3 седмици.

По негови думи става въпрос за очакваната есенна, втора вълна.

Рекордни 436 заразени с коронавирус у нас

Рекордни 436 заразени с коронавирус у нас

8 души са починали

"Друг е въпросът колко бързо ще се развие тя, колко ще бъде интензивна, така че да не допуснем здравната система да бъде до такава степен натоварена, че да не може да отговаря на търсенето на медицинска помощ", отбеляза здравният инспектор и предупреди, че при по-голямо нарастване на заразените с COVID-19 у нас е възможно да бъдат въведени допълнителни мерки.

Той обаче поясни, че те в никакъв случай няма да бъдат по модела на пролетта с блокиране на големи селища.

По отношение на големия брой хоспитализирани пациенти Кунчев увери, че засега няма опасност за здравната система, тъй като на този етап е заета около 12% от легловата база за пациенти с коронавирус.

30 000 с COVID-19 до края на октомври и критичен ноември у нас

30 000 с COVID-19 до края на октомври и критичен ноември у нас

Здравната система не може да издържи дълго при над 500 заразени на ден, предупреждава проф. Витанов