"Държавата не трябва да се блокира, но социалният живот трябва коренно да се промени. Той не може да бъде запазен в същия вид".

Това заяви на брифинг главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от Нова телевизия.

"Нашето послание е съвсем ясно: Намалете максимално контактите - и семейните, и професионалните", подчерта той.

"Давам ви за пример какво поведение не трябва да имаме с македонския случай, който е изключително типичен. Те си внесоха заболяването благодарение на това, че въпреки строгите препоръки да не се пътува, шефката на кожната им клиника отиде в Италия да кара ски. Върна се с вируса и веднага след това организира конференция с над 250 души и направи контакт с огромен брой хора", посочи Кунчев.

Лекари от столична болница плашат с оставка, защото нямат защитно облекло

Лекари от столична болница плашат с оставка, защото нямат защитно облекло

Медиците посочват, че посрещат хора, които може да са болни от коронавируса

По думите му до момента са изследвани над 300 контактни души за коронавирус у нас. Това са хора, с които заразените работят, както и семейни контакти и случайни хора, за които са получили информация.

"Ще продължим да изследваме лица, които имат признаци на заболяването", отбеляза Кунчев.

"Пак напомням, че голямата част от хората, които биха могли да бъдат засегнати, няма да имат нужда от болнично лечение. Те ще си останат вкъщи при мерките, които сме предписали. От лечение ще имат нужда възрастните хора и тези с продължаващи заболявания. Смъртността при деца до 10 г. е нула. В Китай от 70 000 засегнали лица, броят на децата няма и 100", обясни Кунчев.

Борисов нареди: Всички институции ще работят с маски, хората през метър и половина

Борисов нареди: Всички институции ще работят с маски, хората през метър и половина

Очакваме два ТИР-а с допълнителни маски и защитни облекла от Турция

Председателят на Националния оперативен кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, всички изследвани проби за коронавирус до момента са отрицателни.

"64 проби са отрицателни за коронавирус, изработват се още 56, които ще станат готови по-късно. От Стара Загора все още нямаме информация за заложени и изработени проби", каза още Мутафчийски.

По думите му от Варна 24 са заложени пробите от региона, но не са готови все още. "Въпросните 8 проби, вече сте информирани от тази сутрин, са отрицателни", каза още Мутафчийски.

Отрицателни са 8-те съмнителни проби, изследвани повторно за коронавирус

Отрицателни са 8-те съмнителни проби, изследвани повторно за коронавирус

Това съобщиха от ВМА

Той обобщи, че общият брой на регистрираните случаи към 15 ч. за света са 116 000 души. И допълни: "89 са регистрираните болни в Гърция. В Албания има 10 случая, в Северна Македония -7. В Румъния са 17".

"Около 80% от случаите на заразени с коронавирус минават леко, без изявена клинична картина. 20% от случаите протичат тежко. Засега смъртността остава 3.2%. Най-застрашени са хората над 60 години. В Италия няма починал под тази възраст", поясни още той.

На въпрос дали всички болници в София имат запаси от защитни медицински средства, Мутафчийски отговори, че директорът на РЗИ е раздал защитни средства на 4-те болници, които приемат хора с коронавирус.

Румен Радев призова да не се поддаваме на паника и страх от коронавируса

Румен Радев призова да не се поддаваме на паника и страх от коронавируса

Той настоя и да не се допуска парализа на икономиката