"Трябва да се вслушваме повече в експертите, в техните препоръки, да следваме техните указания. Самодисциплината, самоконтролът, самосъзнанието са най-ефективното средство за справяне с този проблем".

Това заяви президентът Румен Радев във връзка с мерките, предприети у нас за овладяване на разпространението на коронавирус.

Той призова за обединяване на усилията на всички институции и на обществото.

По думите на държавния глава най-голямата опасност в тази ситуация е да се поддадем на паниката и страха.

Конституционните съдии ще разгледат искането на Гешев за разследване на президента

Конституционните съдии ще разгледат искането на Гешев за разследване на президента

То ще бъде разгледано по същество

Държавният глава призова и да не се допуска парализа на икономиката, а бизнесът да предприеме необходимите мерки за намаляване на риска, за да не се стига до прекъсване на производствения процес.

"Редно е и правителството да обмисли мерки за подкрепа на тези сектори, които вече носят последствия - транспортът, туризмът, културата, спортът", посочи още държавният глава.

Все още нямаме необходимата изправна авиационна техника според Радев

Все още нямаме необходимата изправна авиационна техника според Радев

Държавният глава призова за по-енергични мерки от МО

Попитан за определението на Конституционния съд (КС), който допусна за разглеждане искането на главния прокурор за имунитета на президента, Румен Радев посочи, че КС е компетентният орган по този въпрос.

"Оценявам високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията, да се бори с битовата престъпност, но тази борба не може да се води само с репресивната сила на държавата. Това означава да изкореняваме бедността и да има борба с корупцията там, където има течове и е нейната хранителна среда, а това е именно изпълнителната власт, където са всички големи обществени поръчки. Там трябва да бъде насочено сериозно внимание", посочи Румен Радев.