Трябва да запазим нормалност и рационалност дори и в условията на епидемия. За това призова доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент ''Имунология'' в Института по микробиология към БАН, в студиото на БиТиВи.

Като държава сме се справили в пандемията, като общество обаче категорично не сме се справили, е оценката на Чорбанов. Като ярък пример той посочи реакциите - млади хора са изпаднали в параноичен страх и паник атаки, а точно рисковите групи от възрастни хора са били всекидневно по улиците и магазините.

И в настоящето трябва да се опитаме да реагираме нормално, а властта трябва да наложи практични мерки и да постъпва рационално.

По отношение на започването на учебната градина, Андрей Чорбанов няма притеснения. На първо място той обоснова своето спокойствие с това, че е научно доказано, че децата не пренасят инфекцията, затова и ако дете, той би пратил на детска градина. Всички заболели деца са били в контакт със заболял възрастен.

Дезинфекцията е нещо добро, но няма общо с коронавируса, тъй като той не живее в ъглите на стаите, на пода и в пясъчниците, пейките, плотовете, както и в храната. Ако беше разпространението на вируса бе през повърхности, заболелите щяха да са в пъти повече. Вирусът не живее извън нас, извън нашия организъм и се предава от човек на човек, обясни Чорбанов.

Големият проблем в световен план са концентрираните групи от възрастни хора, а на Балканите като цяло смъртните случаи са били и са значително по-малко, тъй като именно нашите родители не живеят масово в социални заведения и домове.

Властите трябва да се опитат да разпишат рационални мерки и реакцията, както на властта, така и на обществото, трябва да е да се запази нормалността.