Държавата ще плаща трансплантациите на български граждани, извършени и извън Европейския съюз. Това каза здравният министър Кирил Ананиев пред bTV, докато нуждаещи се от белодробни трансплантации и техни близки отново протестираха пред Министерството на здравеопазването, искайки неговата оставка.

Причината за протеста е липсата на такива операции за българските пациенти от близо 2 години. В момента 18 души у нас се нуждаят спешно от нов бял дроб.

Припомняме, че четирима души потърсиха помощ извън България и се наложи да емигрират, за да получат животоспасяващата трансплантация.

След две години в очакване все още няма българин в европейската листа на чакащите за белодробна трансплантация.

Поставиха ултиматум на Кирил Ананиев за програма за белодробните трансплантации

Поставиха ултиматум на Кирил Ананиев за програма за белодробните трансплантации

От "Асоциация Пулмонална Хипертония" заплашват с безсрочен протест пред здравното министерство

"До момента виждаме изключително голяма пасивност от страна на Министерството на здравеопазването, което граничи с невъзможност за справяне. Щом министъра на здравеопазването е безсилен да се справи с казуса липса на белодробни трансплантации за българи, добре е да бъде сменен с някой друг, който може да се справи с този казус", заяви Тодор Мангъров от Асоциация "Пулмонална хипертония".

"Тези който избягаха се спасиха, тези които останаха си спомняме за тях", казва Илияна Тонова, председател на Асоциация по саркоидоза.

На същото мнение и Николай, който е бил трансплантиран в болницата във Виена. Четирима от българите, които емигрираха, вече не са с българско гражданство, но са с нов бял дроб.

Асоциация "Пулмонална хипертония" обявява безсрочен протест за оставката на Ананиев

Асоциация "Пулмонална хипертония" обявява безсрочен протест за оставката на Ананиев

В отворено писмо до премиера, председателя на Народното събрание, омбудсмана и медиите

Поради липса на донори центрове в Европа отказват вече да трансплантират чужди граждани. Затова министърът на здравеопазването обеща да бъдат плащани операции на пациентите ни и извън ЕС.

"Промяната, която съм направил и която е качена на сайта на Министерството на здравеопазването, предвижда трансплантации да се извършват вече във всички страни, не само в ЕС и държавата да заплаща, като грижата за търсене на трансплатационни центрове ще бъде не за пациента, а за отговорните публични институции", каза министър Кирил Ананиев.

Здравният министър си постави срок до две седмици държавата да започне да търси вариант за нуждаещите се.

Протестиращите определиха това като решение на парче, но прекратиха протеста след срещата с Ананиев.

Тодор Мангъров от АПХ подчерта, че Национална програма все още няма.

Припомняме, че вчера в отворено писмо до медиите, до министър - председателя, до председателя на Народното събрание, до омбудсмана и до министъра на здравеопазването, Асоциация "Пулмонална хипертония" (АПХ) заявява безсрочен протест за оставката на Кирил Ананиев.

В началото на юли т.г. председателят на сдружение "Асоциация Пулмонална Хипертония" Тодор Мангъров постави ултиматум на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да подаде оставка, ако не бъде изготвена Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите.