Министерството на здравеопазването получава допълнителни разходи по бюджета си в размер на 20 млн. лева. Средствата са одобрени на заседанието на кабинета, съобщават от "Дондуков 1".

Парите ще бъдат осигурени като се преструктурират разходите и трансферите по централния бюджет. Те са предназначени за заплащане на ваксини за изпълнение на Националния имунизационен календар за тази година.

От правителството подчертават, че имунопрофилактиката е най-ефективният начин за предпазване от заразни болести. В съобщението до медиите се изтъква, че изпълнението и финансирането на Националния имунизационен календар е важна част от държавната здравна политика. Той осигурява превенция срещу редица сериозни заболявания като туберкулоза, тетанус, дифтерия, коклюш, полиомиелит, хепатит Б, кримска хеморагична треска, бяс, морбили, паротит, рубеола и други.

Няма опасност от епидемия от морбили у нас, успокоява МЗ

Няма опасност от епидемия от морбили у нас, успокоява МЗ

3 196 случая на дребна шарка и 17 жертви в Румъния

Припомняме, че Министерството на здравеопазването взима превантивни мерки срещу разпространението на морбили на територията на България. За да бъдат предотвратени рисковете са изпратени до Регионалните здравни инспекции указания за взимането на превантивни мерки за предпазване на населението.

Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Наложително е откритите неимунизирани да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

За 2017 г. по бюджета на здравното министерство не е осигурено пълно финансиране за нуждите на задължителната имунопрофилактика. Поради тази причина има риск ведомството да не може да сключи договори за закупуването на всички необходими задължителни ваксини и биопродукти.

От "Дондуков 1" отчитат, че този въпрос има социална значимост и затова се осигуряват необходимите финанси.