Болниците в Габрово ще се сдобият с лекарства и консумативи от Държавния резерв. Това съобщиха от Държавната агенция.

Това се случва с решение на Министерски съвет Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" ще предостави безвъзмездно освободени държавни резерви и военновремени запаси за нуждите на областната администрация на област Габрово.

Вр.и.д. Председателят на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Асен Асенов и областният управител на област Габрово Мария Башева - Венкова проведоха работна среща през ноември 2023 г. На срещата бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в социалната сфера и оказването на необходимата подкрепа за здравните и социални заведения в областта. В резултат на проведена допълнителна кореспонденция, изясняване на количествата и видовете материали бяха изпратени необходимите документи към Министерски съвет за отпускане на освободените държавни резерви и военновременни запаси.

Помощта ще послужи за задоволяване потребностите на лечебни и здравни заведения, домове за социални грижи и други ведомства на бюджетна издръжка, които не могат да извършват търговска дейност с тях.

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" ще удовлетвори искането с 1000 опаковки лекарствени продукти, 103 400 броя медицински консумативи, 129 508 броя лични предпазни средства, 406 опаковки медицински изделия, 1070 броя болнично -домакинско имущество, 4 576, 32 кг консервирани хранителни продукти.

Лекарствените продукти, личните предпазни средства, медицинските изделия и консумативи ще се предоставят за нуждите на държавните болнични заведения и Центъра за спешна медицинска помощ на територията на област Габрово. Болнично-домакинското имущество и хранителните продукти ще послужат за нуждите на институциите на територията на областта, предоставящи социални услуги - домове за стари хора, центрове за настаняване от семеен тип, домове за лица с увреждания.

Предаването на материалите ще се организира от ДА ДРВВЗ и областния управител на Габрово, а средствата за опаковка и транспорт ще бъдат за сметка на държавната агенция.

В Държавния резерв има достатъчно лекарства при евентуална нова ковид вълна

В Държавния резерв има достатъчно лекарства при евентуална нова ковид вълна

Агенцията съхранява достатъчни количества от различни видове стоки, които ще са от полза за населението при настъпването на някакъв вид криза