До края на годината дефицитът на Здравната каса за лекарства се очаква да достигне 40 млн. лв. Тази експертна оценка застъпи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който участва в дебат: "Прозрачност и здравеопазване", на който бяха обсъдени данните от представения "Индекс на болниците".

Д-р Пенков бе категоричен, че подкрепя принципа, който се кани да въведе новоизбраният управител на НЗОК д-р Дечо Дечев по отношение на изписването на скъпоструващи медикаменти и залагането на принципа на най-евтиния медикамент.

Промени за скъпоструващи лекарства обмисля новият шеф на НЗОК

Промени за скъпоструващи лекарства обмисля новият шеф на НЗОК

Настоя за контрол и изчистване на неяснотите в клиничните пътеки

Д-р Пенков коментира, че има субективен елемент при избор на едно или друго лекарство, което е основано на опита на лекаря.

"Всеки гледа да си глези пациента. Известен субективизъм може да има по отношение на предписваните лекарства", заяви д-р Пенков. Той бе категоричен, че ще подкрепи усилията на д-р Дечев по отошение на скъпоструващите терапии. Той заяви, че ще се радва, ако опитите за заместване на скъпоструващите лекарства с генерици намерят съмишленик в лицето на д-р Дечев.

Относно системата за е-търгове за лекарства, заместник-министър Пенков коментира, че вече е започната с първа фаза - подаване на заявки отстрана на болниците. "Това е чисто тестов период, имаше много бъгове, които разработчика отстрани, направи се наново опит в оригинална среда за правене на заявки - всичко мина успешно", коментира той. Втората фаза са тестовете с търговци на едро и после се предвижда провеждане на оригиналния търг. "Искаме да изчистим всички възможни грешки, които могат да се получат", коментира той.

Очакваният ефект от провеждането на е-търгове е намаляване на разходите на болниците с 15% за лекарства. "Това е ефектът на втората година от провеждането на подобен търг", обясни д-р Пенков.

Той заяви, че на следващ етап има амбицията да бъдат включени медицинските изделия.

Д-р Пенков окачестви като много добра идеята за общ орган, който да изпраща българите за лечение в чужбина и коментира сегашната ситуация като хаос за пациента.