Делта вариантът на COVID-19 е с около 60% по-заразен от британския вариант, наречен алфа, и два пъти по-заразен от оригиналния, изолиран в Китай, от който тръгна и пандемията. Това обясни в студиото на БТВ вирусологът проф. Радостина Александрова.

Все още е спорно дали този вариант на заразата протича по-тежко, но според някои експерти е възможно да има усложнения.

Леката симптоматика на индийския вариант подлъгва

Леката симптоматика на индийския вариант подлъгва

Пенка Петрова: Младите хора да не разчитат само на първата доза

Мутациите на коронавируса са нещо нормално, вирусът се приспособява благодарение на мутациите, които се случват основно в шипчето, уточни вирусологът.

При тази мутация високите температура не влияят на разпространението. Александрова даде пример с Индия, където драматично нарастват случаите въпреки лятото. Затова експертите предупреждават страните с изолиран такъв вариант, да не подценяват ситуацията, защото той може да предизвика нова вълна. Това важи особено в случаите, когато броят на ваксинираните не е достатъчно висок.

Не е изключено и с установяването на този вариант на вируса у нас ситуацията да се обърне ходът на пандемията. "Никой от нас не бива да забравя, че през лятото трябва да се подготвим за есенно-зимния сезон", допълни тя.

Към 20 юни активните случаи са 10 226. За изминалото денонощие в страната са регистрирани 27 нови случая на коронавирусна инфекция при направени са 4 141 диагностични теста. С положителни резултати са под 0.5% от взетите проби.

СЗО: COVID вариант Делта се превръща в глобално доминиращ

СЗО: COVID вариант Делта се превръща в глобално доминиращ

Причината е повишената преносимост, възможно е и да е по-смъртоносен, според британски учени

Проф. Александрова уточни, че секвенираното на генома на вирусите изисква време. По думите ѝ и в Индия, и във Великобритания е отнело между 4 и 6 седмици, за да може този вариант да измести останалите. Делта вариантът е навлязъл на Британия още през април, има вероятност и в други страни да се стигне до подобна картина. "Говори се, че има промени в клиниката при този вариант. Добре познатият ни симптом - загуба на вкус и обоняние - сега са отстъпили. Водещи са възпаленото гърло, хремата, главоболието. Вирусът вече засяга и съвсем млади хора между 12 и 20 г.

Радостина Александрова посочи и че според последните проучвания ваксината на "Пфайзер" предпазва в над 80% от случаите срещу индийския вариант.

България вече е изцяло в зелената зона на COVID-картата на ЕС

България вече е изцяло в зелената зона на COVID-картата на ЕС

Най-неблагоприятна е ситуацията в Испания, Нидерландия и Швеция...