Индийският вариант се разпространява светкавично. Виждаме какво се случи в Индия, Великобритания, двойното увеличение на случаите в Германия, вчера затвориха и Лисабон. Това заяви Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН в студиото на БТВ.

По думите у вирусът е улучил с мутацията си - делта вариантът се разпространява много по-бързо, 40-50% по-лесно в сравнение с предходните мутации, но има по-лека симптоматика - болка в гърлото и хрема. Това обаче е капан и човек може да го сбърка. Опасността от попадане в болница е също толкова голяма, предупреди Пенка Петрова.

СЗО: COVID вариант Делта се превръща в глобално доминиращ

СЗО: COVID вариант Делта се превръща в глобално доминиращ

Причината е повишената преносимост, възможно е и да е по-смъртоносен, според британски учени

Самият вирус вече заразява повече млади хора. Именно тук трябва да се обърне внимание, подчерта Петрова, защото младите хора не се ваксинират, разчитайки, че ще го изкарат по-леко. Младите хора да не разчитат само на първата доза.

Както и миналата година ни очаква спокойно лято най-вероятно, но точно сега трябва да се ваксинираме. Вече се забавихме, а и населението загуби интерес заради намаляването на случаите. Това не е правилно и Петрова подкрепи инициативата на здравните власти да отворят центрове за ваксинация в моловете. САЩ успяха, защото буквално ваксинираха навсякъде, посочи Петрова.

105 са новите случаи на COVID-19 у нас

105 са новите случаи на COVID-19 у нас

Излекуваните са 320