Премиерът Николай Денков и заместник-министрите на здравеопазването доц. Михаил Околийски и проф. Илко Гетов представиха първите 5 линейки с повишена проходимост за нуждите на системата за Спешна медицинска помощ. Петте спешни автомобила са осигурени по проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по ОП "Региони в растеж".

Линейките ще бъдат предоставени на ЦСМП - София за нуждите на филиала в Самоков, ЦСМП - Благоевград за нуждите на филиала в Банско, ЦСМП - Пазарджик за нуждите на филиала във Велинград, ЦСМП - Шумен за нуждите на филиала във Върбица и ЦСМП - Смолян.

Премиерът Николай Денков връчи ключовете от линейките на парамедиците и заяви, че това е един пример защо е полезно за хората да бъдат членове на Европейския съюз и какви са предимствата от това обществото да се възползва от правата си на европейската карта. Линейките, които приемаме днес са високопроходими и ще бъдат използвани в места, където най-трудно хората получават места до медицинска помощ. Това са стандарти, които в нормалните европейски страни отдавна са въведени, а ако не бяхме включени в европейските програми, не се знае колко време щяхме да чакаме, коментира министър-председателят.

Проф. Илко Гетов заяви, че новите линейки с повишена проходимост ще дадат възможност да се завърши интегрираната схема на спешната помощ - модерно оборудване, наземни транспортни средства и въздушната медицинска помощ. Той се надява медиите да присъстват и на откриването на новите медицински въздушни хеликоптери. 

Другият зам.-здравен министър доц. Околийски пък бе по-уклончив и изрази надежда следващите 37 линейки, които ще бъдат доставени до края на март, да влязат в употреба за по-добрата функционалност на спешните екипи, които ще ги обслужват.

Поръчват 42 линейки с висока проходимост

Поръчват 42 линейки с висока проходимост

Обществената поръчка обхваща 237 обекта в цялата страна