Ако ни е приоритет този, който е прекалил с алкохола, а не детенцето – какво правим. Искаме да сме европейци, ама не дотам. Така зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков коментира в студиото на БиТиВи реформите в Спешната помощ.

Шарков обясни, че в малките населени места често имало един стационарен и един мобилен екип. Когато има две повиквания – едното за дете или катастрофа, а другото – за високо кръвно или пациент, почувствал се зле след употреба на алкохол, „мобилният екип отива при детенцето, а не при този, който се е напил”.

Целта била до 2020 г. да приключи проектът за подобряване на инфраструктурата и условията на труд на спешните медици. Нова актуализация щяло да има от Нова година, обяви Шарков. За 8 минути трябвало да се достига до максимален брой от случаите с код „Червено”. Анализ трябвало да се прави при всяко изоставане от норматива.  

На вратата на Филиала на спешната помощ в Букурещ пишело „120 минути”. За такова време се планира да се обработват най-леките случаи у нас.  

Ваньо Шарков обясни, че до февруари ще има готов Закон за здравето. В него щяло да има и текстове, свързани с работата на ТЕЛК-овете.