При малките деца ходенето боси е не само препоръчително, но и задължително. На това мнение е известният детски ортопед проф. д-р Борислав Владимиров, съобщават от бургаската УМБАЛ „Дева Мария”, където той е методичен ръководител на Отделението по ортопедия и травматология.    

Професорът обяснява, че от прохождането на бебето до 10-12-годишна възраст децата трябва да се оставят да ходят боси - в парка, по асфалт, по пясък, по килими вкъщи. Единствената ефективна профилактика и лечение на плоското ходило е именно босото ходене, подчертава ортопедът.

Той коментира, че е трябвало да минат десетилетия, за да разберем, че сводовете на краката няма да можем да си вдигнем с фитнес зали и засилване на мускулите. Това можело да стане с дразнене на рецепторите на кожата отдолу.

Ортопедът обясни, че сводовете се изграждат от четири мускула, но те не могат да се развият, ако не бъде дадена свобода да се дразнят рецепторите, а вместо това ги ограничаваме непрекъснато с обувки. Проф. Борислав Владимиров споделя, че за своите 50 години практика не е видял циганче с плоско ходило.  

От плоскостъпие (дюстабан) най-често страдат живеещите в Северна Америка, Канада и Европа. Това са показали резултатите от проучвания. Заради практиката на населението да ходи босо такива случаи не са установени във всички останали райони в света.

Проф. Владимиров отбеляза, че в последните години Европа си затваря очите за босото ходене. Европейската федерация по детска ортопедия и травматология на свой конгрес препоръча премахването на ортопедичните обувки, стелки и подложки при децата.

Пример до какви проблеми могат да доведат пропуските в профилактиката е 9-годишният Християн от Казанлък. Родителите му потърсили помощ, когато малчуганът получил силни болки в краката и огромни мазоли по вътрешния ръб на ходилата.

Спасението от тежкото плоскостъпие при Християн е т.нар. операция на Моска. Тя се прави единствено в СБАЛ по ортопедия в Горна баня и в бургаската УМБАЛ „Дева Мария”.

Водещият ортопед Владимиров поясни, че операцията се състои в прерязване и удължаване на петната кост. На мястото на удължаването се слага изкуствена кост.  

Той препоръчва оперативното лечение да се направи преди появата на болка в краката, ако родителите забележат, че детето стъпва с цяло ходило на земята. Между 10-ата и 12-ата годишнина на детето е най-добрият период за интервенцията, защото тогава ходилото е все още еластично и може да се коригира, обяснява специалистът.