Националната кардиологична болница предупреждава, че до края март Детската кардиохирургия и кардиология ще затвори врати, ако не се осигурят средства за назначаване на 20 медицински сестри.

"Липсата на специфично образование за медицинските сестри в детски профил, тежката патология, голямата отговорност, която се иска от специалистите по здравни грижи в нашето отделение, което съвпадна с откриването на много частни лечебни заведения, доведе до един масов отлив на медицински сестри от клиниката, до масово напускане и постави клиниката в състояние да намали работата в някои моменти до санитарния минимум", коментира началникът на детската кардиология проф. Анна Кънева.

Няма медицински сестри в Клиниката по детска кардиология

Няма медицински сестри в Клиниката по детска кардиология

Медицинските сестри отиват да работят за повече пари в частни заведения

Националната кардиологична болница е единствената структура в страната, която осигурява цялостното комплексно обгрижване на децата с вродени сърдечни малформации (ВСМ) от 0 до 18-годишна възраст, включващо диагностика, съвременно лечение и проследяване.
Годишно се хоспитализират в болницата 900 деца, оперират се 250, катетеризират над 300, интервенционални процедури се извършват при 100, проследяват се над 10 000 пациенти.

ВСМ са най-честите вродени аномали с честота около 10/1000 живородени. Всяка година в света се раждат над 1 милион деца с ВСМ, и ако не се лекуват около 30% от тях ще загинат до 1-годишна възраст.
В България годишно се раждат 500 - 600 деца с ВСМ, като близо 300 от тях се нуждаят от хирургично лечение.

Поради това обгрижването на сърдечно болните деца разчита на високи технологиии и е свързано с големи разходи за апаратура, консумативи, инфраструктура, за обучение и специализация на персонала.

По думите на началника на отделението по хирургия на ВСМ д-р Стоян Лазаров заведението е получавало държавна и институционална покрепа, но въпреки това и усилията, дейността на болницата трупа постоянни финансофи загуби, което се дължи на изключително тежката патология, продължителен болничен престой, многоетапно и често комбинирано лечение и хроничното недофинансиране от НЗОК.

Болница харчи над 10 хил. лв. за лечение, получава 420 лв. по клинична пътека

Болница харчи над 10 хил. лв. за лечение, получава 420 лв. по клинична пътека

Пациентът има изключителна тежка и рядка инфекция