Детската травматология на УМБАЛСМ "Пирогов" има спешна нужда от нов рентген, информира Нова.

Рентгенът ще помогне на медиците за поставянето на най-прецизната диагноза, както и за по-малкото облъчване на децата.

По думите на началника на клиниката по детска травматология д-р Никола Цуцумански новата техника е необходима за лечението на деца като 5-годишно момче, прието в болницата след ранявания. "Той е мъничък, с крехки костици и ни трябва апарат с много добра резолюция", допълни специалистът.

Цуцумански посочи още, че с нов и по-детайлен рентген самата работа на медиците ще бъде по-прецизна.

"Идеята е да се закупи такъв апарат, където при децата ще бъде облъчването минимално." Това заяви директорът на здравното заведение проф. д-р. Асен Балтов.
По думите му за закупуването на техниката ще се необходими 150 000 лева с ДДС. "Държавата дава каквото може, но някои неща са по-важни, а други по-неважни", обясни още Балтов.

В клиниката се лекуват стотици деца годишно. По думите на старшата сестра Петя Матеева в клиниката предимно се настаняват деца, пострадали при катастрофи. "Преди години беше събитие, ако бъде блъснато дете. Сега всеки ден пристига по някое блъснато дете", разказва още сестрата.

За закупуването на техниката започва кампания за набирането на необходимите средства. Всеки, който желае, може да подкрепи каузата по банков път.

Сметка:
BG08 CECB 9790 1045 1599 07