Детските храни вече не могат да се продават дистанционно, според новия Закон за храните. Един от собствениците на онлайн магазин за детски стоки от няколко дни няма право да продава детски храни.

От бранша се надяват на промени в закона, които отново да им позволят да търгуват с детски храни.

Пред БНР Илиян Илков обясни, че вече детски храни, храни за кърмачета и малки деца не могат да се продават от разстояние, което включва и онлайн магазините. Собственикът разбрал за промяната в деня на обнародването в "Държавен вестник".

Илков не открива логиката в подобни промени, защото заради пандемията се предпочитат възможностите за онлайн пазаруване.

"Все още не можем да разберем мотивите, които стоят зад тази промяна. Предполагам, че е направено с позитивното намерение да се регламентират онлайн продажбите на тези стоки и да се ограничат нелегални търговци или съмнителни търговци, но пък по този начин страдат изрядните", каза Илков.

Той е съгласен, че за контрола върху детските храни трябва да има абсолютно всички мерки, за да се гарантира качество, но все пак не вижда връзка с това ограничение.

Но "за тази цел има други закони, които могат да постигнат този ефект и те всъщност работят", а майките пазаруват дистанционно, защото това предполага съобразяване с режима на малкото дете, каза бизнесменът.

Той изтъкна ролята на контролиращите институции - от една страна имаме БАБХ, която извършва контрол върху всички търговци, които оперират с храни. Всеки, който продава, трябва да е регистриран. Има проверки, лицензионен режим, каза Илков.

По думите му за неговата дейност има около 120 страници документация, свързани с норми, които трябва да се спазват. Същевременно потребителите имат право да рекламират стоката или да я рекламират в 14-дневен срок по Закона за защита на потребителите.