Девет специалисти напускат лъчетерапията на бившия онкодиспансер, пише "Марица". Причините за напускане били лични. Те са подали предизвестия с едномесечен срок, който съвсем скоро изтича.

Не е ясно кой ще замести напускащите, защото в сектора отдавна има недостиг за медицински кадри. "Притеснително е особено когато става дума за лечение на хора с най-страшната диагноза", коментира вчера Тодор Петров, регионален представител на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Той допълни, че е притеснително случващото се в Комплексен онкологичен център (КОЦ) и изрази опасания да не би то да се отрази на диагностичнно-лечебния процес.

"Инвестирани са много пари по европейски проект в сграден фонд и свръхмодерна апаратура във Втора база. Всичко това се обезсмисля без кадри, каза още Петров. Той изрази надежда лекарите да размислят и да останат в КОЦ - Пловдив.

Управителят на бившия онкодиспансер д-р Красимир Вальов не бе открит за коментар, пише изданието. Предишният случай, когато в лечебното заведение имаше напрежение, бе свързан именно с неговото назначение.

В гилдията се говори, че лекарите напускат заради оферти от частните онкологии, където специалистите са много по-добре заплатени. В Пловдив вече има две такива. Допълнителна конкуренция в бранша идва от модернизираната болница в Панагюрище, където се очаква да заработи най-големият онкоцентър на Балканите.