400-те заслона по автобусните спирки в Пловдив вече се обработват с иновативен германски продукт за дълготрайна дезинфекция, съобщи БНТ.

"Това не само ще осигури по-добра защита срещу микроорганизми и вируси, включително COVID-19, но и ще спести средства на общината", пояснява директорът на ОП "Чистота" Димитър Георгиев.

Той напомни, че от началото на пандемията от коронавирус в началото на март до момента служители на общинското предприятие всекидневно дезинфекцират всички заслони по спирките. Изразходват се средства за препарати, транспорт и извънреден труд.

Дезинфекцията с новия продукт на всички заслони по пловдивските спирки ще струва 2400 лв. за година. Тя ще се извърши от пловдивска фирма, ексклузивен представител за България на германска компания, която е сред водещите в развитието и приложението на нанотехнологиите. При обработката на заслоните присъства и служител на "Чистота".

Според производителите препаратът е уникален заради своето действие и дълготрайност в продължение на една година. Микроорганизмите се елиминират по чисто механичен начин, което го прави абсолютно безвреден, като той не се изпарява, няма вкус, цвят, мирис и съответно не причинява алергии. Покритието представлява много тънък слой, невидим за човешкото око, на който израстват милиони кристали с положително заредени остриета. Те привличат отрицателно заредените мембрани на микроорганизмите, пронизват ги и по този начин ги елиминират. Дълготрайността е резултат от твърдостта на покритието, което не се влияе от околната среда и може да бъде премахнато единствено чрез абразив.

Очаква се до края на годината да бъдат дезинфекцирани всички заслони. Това ще става късно вечер, след като приключи работното време на градските автобуси. Необходими са няколко часа, за да се постигне желаният ефект върху третираните повърхности, обясни директорът на "Чистота" Димитър Георгиев.