Изработване на коронка за 10 минути, хирургичен водач за определяне на най-точното място на импланта и технологии от последно поколение спомагат за справянето с "номера на всеки зъб" и то така, че изкуството на стоматолога да не личи!

Всичко това е напълно достъпно благодарение на усилията на Д-р Бранимир Кирилов, основател и управител на клиниката по имплантология и естетична стоматология Medical Dent, прилагаща и използваща технологии и апаратура на световно ниво.

Денталният център разполага с единствения по рода си у нас "дигитален етаж" - богат набор от дигитални и роботизирани апарати за по-прецизна работа на зъболекарите и по-високо качество на лечението в значително по-кратки срокове.

Така, ако за поставянето на една коронка в традиционната зъболекарска практика са необходими поне три посещения при зъболекар, то сега целият процес по планиране и изрязване на коронката отнема само 30 минути. Цената на изработката и технологичният разход се запазват като при традиционния зъботехник. Спестява се обаче време. За сравнение, максимумът коронки, които могат да бъдат изработени в рамките на един ден от един зъботехник са осем. Докато с новите режещи машини "снимане и рязане" - коронката е готова в рамките на 10 минути, а ако не пасва на пациента се прави нова.

Снимка 348939

Източник: Medical Dent

Десетте апарата от най-ново поколение, които са на разположение на екипа на Medical Dent, са на стойност 450 хиляди лева и са закупени по Оперативна програма "Конкурентоспособност". Произведени са от високотехнологични фирми от Германия и Швейцария.

"Стоматологията е изкуство, чиято творба не бива да се забелязва", смята д-р Кирилов. В помощ на това изкуство идват цифровите технологии. Така нареченият Smile design разчита на фотографията, 3D моделирането и изработката на самите зъби като идеални пропорции по правилото на "златното сечение" за перфектна усмивка. Така бъдещата усмивка става видима за пациента още преди интервенцията на зъболекаря. Разликата между виртуалния и реалния модел е само към по-добро.

Така най-новата тенденция в стоматологията е за все по-малка и щадяща пациента интервенция, благодарение на роботозицията, новите технологии и все по-голямата прецизност при планирането и провеждането на лечението.

Оказва се, че наложилият се в публичното пространство термин "отхвърляне на импланта" е неточен и медицински некоректен.

Хубаво е пациентите, които планират поставянето на имплант, да тръгнат от този модел, добил популярност като Smile design. Следващата технология е интраоралният скенер. Той дава възможност да бъде направен дигитален отпечатък от зъбите и имплантите, за които трябва коронка. "Тогава хирургичният водач няма да ни подведе, а ще позиционираме импланта правилно", обясни процеса д-р Кирилов.

Титанът като имуноиндеферентен материал не може да има ефект на отхвърляне.

Снимка 348941

Източник: Medical Dent

Реално неуспехът на остеоинтеграцията или това е процесът на оздравяване на костта, зависи от бързината на оздравяне на съединителната костна тъкан. Проблем представлява скоростта на зарастване на епителната тъкан, каквато е тази на венеца, която е три пъти по-бърза от съединителната и реално може да покрие или по-точно да прорасне по ставения имплант. Друга опасност крие възпалителният процес. "Това са около 2% от имплантите", обясни д-р Кирилов.

От основаването си досега от услугите на денталния център са се възползвали 14 хиляди пациенти.

Очакванията на д-р Кирилов са с навлизането на роботизацията да не е далеч времето, в което всеки стоматолог да може да поставя импланти и то на точното място благодарение на технологията "хирургичен водач". Поставянето на импланта с тази технология отнема 15 минути. Обучени стоматолози ще могат да програмират целия процес на поставяне на импланта с така наречените хирургични водачи.

"Хирургичният водач" е специална програма, която пресъздава устната кухина на пациента в триизмерен модел. Получава се предварителна представа за крайния резултат от процедурата, а зъболекарят поставя импланта на най-точното място в костта.

С помощта на двете режещи машини в "Дигиталния етаж" за изрязване на формата, която зъботехникът е планирал на лабораторния скенер, се изработва коронката на зъба или фасетата и то от изключително биологично поносими материали, като цирконий, титан.

"Роботизацията на стоматологията е факт", категоричен е д-р Кирилов.

Технологията ни помага в диагностиката и планирането на лечението, а не само на ниво естетика. Протоколът на работа, който всъщност е иновативен за България и е резултат от ползването на опита на най-развитите дентални клиники по света, може да бъде прилаган и при поставянето на брекети, при хора с парадонтит и всяко друго лечение на зъб.

"Усмивката се приема като важна част от красотата на човека", каза още ръководителят на денталния център, а за "номера на всеки зъб" в клиниката разполагат с мултидисциплинарен екип от стоматолози.

Повече за възможностите на Medical Dent на интернет сайта: https://www.medicaldent.bg/