Състоянието на журналиста Димитър Цонев засега не се влошава, въпреки че остава все още тежко, съобщава „24 часа”. Цонев бил със стабилизирани жизнени показатели.

Припомняме, че той беше приет в реанимацията на Военна болница на 14 август, след като получи масивен инсулт.Изследването на скенер в неделя е установило, че Цонев е с хеморагичен инсулт. Причината е спукване на една от няколко аневризми на кръвоносни съдове в мозъка.

Още на следващия ден пациентът е преминал емболизация - интервенционална терапия, при която спуканата аневризма се "затваря" чрез специални платинени нишки, наречени койлове. Те се въвеждат по съдов път под ангиографски контрол. Целта е да се овладее кръвоизливът. Към момента няма нови кръвоизливи, предстои пореден преглед на скенер в близките дни.

Според лекарите борбата с последиците от тежките мозъчни кръвоизливи е труден и дълъг процес, в който във всеки момент се очакват предизвикателства и се реагира. Затова и не се правят прогнози. Критичният период е първо до 3-ия ден, на следващия етап - до 21-ия ден.

Изключително важна е ролята на опитните анестезиолози в реанимацията на ВМА, които водят терапията. Емболизацията във ВМА е дело на екип начело с интервенционалния рентгенолог д-р Мирослав Лилов и е продължила около 6 часа според запознати. Методът бе въведен за първи път у нас във ВМА през 2007 г. съвместно от д-р Лилов и проф. Робърт Юшкат от университетската болница в Познан, Полша, един от водещите специалисти по интервенционална терапия на аневризми в Европа.