Откакто въведоха дистанционното обучение за гимназиите рязко скочи броят на заразените. Легендата, че училищата били главният преносител на заразата, не е вярна. Това каза пред БНР учителят по география в Националната природо-математическа гимназия Димо Падалски. Той е известен като един от най-успешните участници в предаването по БНТ "Минута е много".

"Те преминаха на дистанционно в петък, а във вторник, 3-ти ноември, данните изведнъж скочиха от 2800 на над 4000 нови случаи. Броят на заразените скочи 1,5 пъти откакто беше въведено дистанционното обучение", мотивира се Падалски.

Според него носенето на маски в училище трябва да е задължително за учениците и е изненадан от съпротивата на родителите, без да отчита, че самите лекари съветват маските да се сменят често, че те не пазят на 100%, а понякога са и причина за самозаразяване.

Според него очакването, че ще спре разпространението на заразата не може да се случи и ученето от вкъщи няма сериозен ефект върху това.

Учителят категорично е против дистанционната форма на обучение. "Има много деца в малките населени места, които нямат устройства. Второ - непрекъснато има технически проблеми при учениците или при учителя. Най-необективно е оценяването, защото има толкова много начини за преписване и подсказване. Много слабости има дистанционното обучение и никак не е лесно - от всякаква гледна точка", каза преподавателят по география.

Той е скептичен, че повишеният успех на учениците от миналата учебна година по време на онлайн обучението отразява повишаване на нивото на знанията им.

Рипсата на интерес към учителската професия е голям проблем за системата на образование, допълни преподавателят Димо Падалски.