Директори и лекари от държавни болници, Национална мрежа за децата поискаха отговор от Министерство на здравеопазването и правителството кога ще има държавна Национална детска болница. На пресконференция в БТА Мария Брестничка от Национална мрежа за децата, подкрепена от директори на големи столични здравни заведения, сред които Педиатрията, "Лозенец", Българска педиатрична асоциация, обявиха исканията и питанията си към държавата. Поводът за пресконференцията е обявеното намерение за създаване на частна педиатрична болница в София.

По този повод директорът на Педиатрията "Иван Митев" в София Благомир Здравков поясни, че такъв проект може да доведе до липса на грижа за децата години напред. "Изграждането на голяма частна детска болница ще изтегли кадри на пазарен принцип, първо дават на лекарите големи заплати, но това ще доведе до непълни екипи в държавните детските клиники, които в момента успяват да обслужат пациентите в синхрон", поясни той. Здравков е категоричен, че детското здравеопазване не може да е в частни ръце. Най-скъпата педиатрична дейност и най-тежките пациенти се развиват в държавните болници, са неговите аргументи.

Здравков смята, че "с този проект един играч ще движи цялостната политика". Здравков предупреди и че те, като лекари, могат да отидат да работят по целия свят.

Проф. Иван Литвиненко, Българска педиатрична асоциация, коментира, че на първо място има дефицит на персонал в педиатрията и няма как такъв персонал да влезе в обявената детска болница. За него липсва целостта в детското здравеопазване и при проблемен пациент със съчетана патология, няма едно място за спасяване на живот.

Литвиненко поиска цялостна политика, визия и план, вметвайки, че "хора, преди да си тръгнат от властта, искали да решават проблема с детска болница".

Надежда Бояджиева от Фондация "За доброто" смята, че такъв проект ще доведе до катастрофа в детското здравеопазване. Тя поиска да се пита новото Народно събрание "абдикира ли държавата от детското здравеопазване?".

Има ли по света национална детска болница, която да е изцяло частна, питат от педиатри

Има ли по света национална детска болница, която да е изцяло частна, питат от педиатри

Може ли частна детска болница да провежда държавна политика

Надежда Цекулова от Инициатива за изграждане на национална детска болница добави, че е изготвен анализ на правителството, показващ, че има 148 педиатри в столицата, а 64% от леглата са заети. "Няма как в София да отвори болница с 400 легла, без да отреже главата на останалите детски структури в града", каза Цекулова.

Д-р Йорданка Узунова от болница "Лозенец" е категорична, че ще се повлияе в недобър спектър на детското здравеопазване. Проф. Анна Кънева от Национална кардиологична болница наблегна на плащането за медикаменти и каза, че сега има синхрон между болниците в лечението на деца. От там посочиха, че вече се осигурява скъпа апаратура за лечение, която така ще стане излишна и са категорични, че няма шанс да се създадат толкова бързо детски специалисти.

Мария Брестничка заключи, че въпросът е станал политически и присъства в програмата на всички партии в новия парламент, и поиска отговори от тях със стартирането на парламента.

Кремена Кунева от "За Доброто" съобщи, че днес е разговаряла с министъра на здравеопазването, който обещал да се формира екип, в който ще бъдат включени и те, заедно с директора на "Педиатрията" Богомир Здравков, следват срещи и с МРРБ.

Каква да е „табелката“ на националната детска болница – частна или държавна

Каква да е „табелката“ на националната детска болница – частна или държавна

И докато държавата се мотае с работни групи, а нишата стои празна, не е чудно, че се е появил желаещ да я запълни. Даже е чудно, че това става едва сега