България се нуждае от многопрофилна университетска детска болница, но може ли частна болница да провежда държавна политика. Това питат в открито писмо от Българската педиатрична асоциация (БПА).

Ако националната детска болница бъде частна това означава ли, че държавата и Министерството на здравеопазването абдикират от прокламирания си приоритет "Майчино и детско здравеопазване"? Ако е така, нека да го заявят публично, призовават от БПА.

Асоциацията от години алармира държавните институции за нуждата и необходимостта от цялостна реформа на детското здравеопазване.

Изграждането на национална детска болница е само част от тази реформа. Сегашната болница "Проф. д-р Иван Митев" до голяма степен изпълнява такива функции, но изпитва остра нужда да има всички необходими звена и нужната материална и техническа база, пишат от асоциацията.

От години проблемът с липсата на такава болница е обществено достояние, от Здравното министрество също правят стъпки в посока изграждане на такава болница.

"В близките дни стана известно, че частен инвеститор иска да построи детска болница с претенции за национална такава. Както става ясно, процедурата е в ход и предстои да се произнесат здравният министър и Министерският съвет", пишат от асоциацията. 

Разглеждат нови пет места за Национална детска болница

Разглеждат нови пет места за Национална детска болница

Скелето на Александровска отпада

Подобна инициатива поставя няколко важни въпроса:

Първо, може ли една частна болница да бъде национална и да гарантира в дългосрочен план равен достъп на всички български деца?

Може ли една частна болница да провежда държавна политика, в който и да е сектор на здравеопазването и да иззема функциите на държавата?

Как една новоизградена частна болница ще бъде акредитирана като университетска и ще гарантира качествено медицинско обслужване и обучение?

Има ли някъде по света национална детска болница, която да е изцяло частна

Националната детска болница - един 43-годишен мираж

Националната детска болница - един 43-годишен мираж

В духа на наближаващите празници да си позволим и да помечтаем - една 43-годишната летаргия да свърши

От Асоциацията поставят пред обществото и въпроса дали някой оценява колко са тесните специалисти, обслужващи детската възраст в нашата страна, и колко са необходими за изпълнение на конкретните клинични пътеки.

Подготовката на детски лекари, включително и усвояването на високоспециализираните дейности, изисква много години, а в страната ни липсват и специалисти по медицински грижи.

И Сербезова праща проекта за Детската болница на прокуратурата

И Сербезова праща проекта за Детската болница на прокуратурата

Съществени пропуски в работа на дружеството са установени от Вътрешния одит на МЗ

Дългогодишният ни опит показва, че субсидирането само по линия на НЗОК, особено при наличието на лимити, ограничава качеството и обема на педиатричната помощ в лечебните заведения. Това е причината многократно да сме предлагали бъдещата Национална детска болница да има специален статут на финансиране, което може да бъде осъществено само и единствено от държавата, пишат от Педиатричната асоциация.

"БПА категорично заявява, че построяването на така мечтаната национална детска болница от частен инвеститор е неприемливо! Това трябва да бъде държавна отговорност и приоритет. Смятаме, че задължение на държавата е да осигури възможно най-високия достижим стандарт на здравни грижи за деца и никое дете да не бъде лишено от достъп до тях. Ако има истински родолюбиви частни инвеститори, са добре дошли да подкрепят държавата в тази инициатива", пише проф. д-р Иван Литвиненко, председател на УС на БПА.

От педиатричната асоциация признават, че България се нуждае от многопрофилна университетска детска болница, която да е средище за обучение на младите медицински кадри и в която да се извършва научно-изследователска дейност, но са категорично против това да е частна болница.

Припомняме, че във връзка с казуса прокуратурата разследва двама бивши здравни министри - Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, както и договора, сключен с ДЗЗД "Детско здраве" по изпълнение на проекта.

Идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но досега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Това предизвика спиране на учебния процес.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира 2021 година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. Строежът на детска болница получи статут с национално значение.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

Лекари, родители, архитекти започнаха протест с мотив, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата. Те се организираха и в инициатива с подписи за промяна изцяло на проекта.

На 27 май 2020 година премиерът Бойко Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница.

На 10 юни 2021 година представители на кауза "За Доброто", майки, архитекти и инженери внесоха в Президентството петиция за спиране на договора за строеж на Национална детска болница, подписан преди година от правителството на премиера Бойко Борисов.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров прекрати пъри идеята за строеж на болницата в рамките на скелето в двора на Александровска, след което и смени на ръководството на Държавна инвестиционна компания, която отговаря за строителството. Отделно на това МЗ даде на Специализираната прокуратура документи за проекта за строителството на детската болница, като има съмнение, че бившият премиер Бойко Борисов и министрите от неговия кабинет Костадин Ангелов и Кирил Ананиев са нарушили закона и са ощетили държавата.

През декември 2021 г. стана ясно, че проектът за строежа на детска в болница в скелето на Александровска не може да бъде изпълнен и трябва да бъде прекратен, обясни още Стойчо Кацаров. По думите му - това е така, защото не може да се издаде виза за проектиране, тъй като сградата не съществува в ПУП от 2011 г.