Нови пет имота на територията на болници в София проучва Министерство на здравеопазването за строеж на Национална детска болница. Скелето на Александровска болница отпада изцяло от плановете. Това съобщиха министърът на здравеопазването Асена Сербезова и началникът на кабинета й доц. Васил Пандов.

Вчера са проведени последни срещи с НПО и Камара на архитектите и е категорично ясно, че реализацията на проекта в този вид е невъзможна, каза Пандов. Той съобщи, че се прави предпроектно проучване на пет възможни имота публична държавна собственост на МЗ в София. Потенциалните имоти са: имот в Окръжна болница "Света Анна", болница "Лозенец", филиал на Национална болница по физикална терапия и рехабилитация в кв. "Овча купел", болница "Бойчо Бойчев" в кв. "Горна баня", филиал на Национален комплекс по рехабилитация в гр. Банкя.

Фрапиращи нарушения в "Пирогов" и "Александровска", МЗ изпрати прокурист

Фрапиращи нарушения в "Пирогов" и "Александровска", МЗ изпрати прокурист

Общите задължения на 62 държавни болници са 600 млн. лв., а просрочията възлизат на 113 млн. лв.

Проведена е процедура по Закона за обществени поръчки за предпроектно проучване, като в рамките на тази година се провежда успоредно изготвяне на задание за детската болница - колко легла са нужни, какви ще са структурите в нея, извършва се и анализ на потребностите на детското здравеопазване. Предпроектното проучване приключва до края на юли, ако се установи, че съществуващите 5 имота са неподходящи, МЗ ще търси съдействие от държавата за държавни имоти в София и след това на Столична община. Предвижда се и да се създаде Обществен съвет, който ще води комуникацията между държавата и НПО. Разширяване на Педиатрията

Министерство на здравеопазването отпуска 1.5 млн.лв. за разширяване на Педиатрия "Иван Митев" в София. Директорът Благомир Здравков обясни, че то вече е започнало и ще протече на няколко етапа. Интензивното отделение се предвижда да се разшири и да има 11 легла за една година, като за целта се обучават и нови кадри. Прави се преустройство на приемния блок - целта е да се създаде профилирано Детско спешно отделение с нови кадри, съвременна апаратура има, но ще се увеличи площта. Предвижда с ремонт на цял етаж от болницата, където да има Клиника по образна диагностика, тъй като болницата има само един конвенционален рентгенов апарат и голяма част от децата се транспортират в други болници за скенер и т.н. под анестезия.

И Сербезова праща проекта за Детската болница на прокуратурата

И Сербезова праща проекта за Детската болница на прокуратурата

Съществени пропуски в работа на дружеството са установени от Вътрешния одит на МЗ