Според епидемиолога д-р Христиана Бацелова социалният фактор страшно много ни куца - дисциплината на една част от населението. Проблемът с недоверието на маската също допринася за разпространението на вируса.

За да се разпространява вируса, значи има контакт - ако изцяло прекъснем контакта, няма как да става разпространението. За да се разпространява обаче някъде по веригата има контакт, обясни д-р Бацелова в сутрешния блок на БНТ.

Под 1000 новозаразени за ден, но 24% от направените проби

Под 1000 новозаразени за ден, но 24% от направените проби

9 839 се лекуват в болница, 773 са в интензивни отделения

Според нея миналата година страната ни започнала много добре и е била пример за адекватно недопускане на вируса в България. След това хората се успокоили, сметнали, че страшните неща от другите държави щели да ни пропуснат, лятото също оказало своето влияние, но с падането на температурите и затварянето на хората в помещенията вирусът се завърна със страшна сила.

Втората доза от ваксината трябва да се постави, за да се изпълни схемата, настоя д-р Бацелова. Според нея с втората доза ще имаме една сигурна протекция срещу инфекцията, а и ще бъде получен сертификат за получаване на ваксината.

Д-р Бацелова уточни, че до 14 ден от втората доза на ваксината, човек трябва да се пази, да не се отпуска и да не си мисли, че е изцяло защитен от коронавируса. Тя наблюдава масово отпускането след първата поставена доза, като сваляне на маските и неспазване на мерките, което не е правилно. Самата ваксина не може да разболее хората, категорична бе д-р Бацелова и допълни, че ваксината сама по себе си не може да предизвика смърт.

Бацелова: Ваксините не правят хората безсмъртни.

Има една очаквана смъртност в популацията, която се случва без значение дали ще се ваксинираме или не", изтъкна епидемиологът във връзка с притесненията на гражданите след регистрираните смъртни случаи.

Д-р Бацелова е на мнение, че ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" са доста ефективни, но и ваксината на "Астра Зенека" също не им отстъпва. Трите ваксини са еднакво безопасни.

анкета

От къде очаквате още информация за ваксините срещу COVID-19?

Виж резултати

от Министерство на здравеопазването и ИАЛ 31.7%

от личния си лекар 19.5%

от близки и познати 6.5%

от медиите 22.2%

от други специализирани източници 20.2%

Според нея проблем е скритата заболеваемост в страната, затова и призова хората веднага да търсят медицинска помощ и да не отлагат. Д-р Бацелова се надява през април месец да има РНК ваксини за възрастовите групи деца между 16 и 18-годишна възраст. Това са деца, които имат нужда.

В момента няма данни за друг вариант на COVID-19 освен британския вариант на инфекцията. Оказало се, че децата боледуват по-тежко от този вариант, включително и младите в активна възраст. "Вирусът се измени, заразява по-лесно и се боледува малко по-тежко", предупреди д-р Бацелова.

В заключение д-р Бацелова допълни, че когато има дифузно разпространение на инфекцията, ако не се обхванат с ваксинирането все повече хора, в един момент през есента отново ще има много заболели и децата ще бъдат още по-засегнати, отколкото сега.

Британският щам на COVID-19 засяга и децата

Британският щам на COVID-19 засяга и децата

Д-р Калин Лисички не може училищата да са затворени, а моловете да работят