Високата заболеваемост от COVID-19 е съсредоточена в три области - Силистра, Бургас и София. Това заяви в Силистра министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран от Нова телевизия.

Според него четиринайсетдневната заболеваемост в района, изчислена към днешна дата, е 904 на 100 хиляди души и има сериозен натиск върху трите лечебни заведения в Силистренска област - в Силистра, Дулово и Тутракан. 129 легла за COVID пациенти са почти заети - плюс 10 интензивни, които могат да бъдат увеличени до двайсет. В ЦСМП имат 35-40 повиквания за денонощие, като 90 на сто от тях са COVID.

Има нужда от нов рентгенов апарат в пневмофтизиатричното отделение и ще се направи необходимото за осигуряване на допълнително финансиране за купуване на апарата.

Балтов успокоява, че при ваксинираните вероятността да се разболеят тежко е минимална

Балтов успокоява, че при ваксинираните вероятността да се разболеят тежко е минимална

"Пирогов" е в готовност за разкриване на още едно COVID-отделение

Осигурени са необходимите медикаменти, консумативи и лични предпазни средства. До понеделник ще бъдат осигурени и допълнителни количества "Ремдесивир". Привлечени са и нови деветима лекари за работа в болницата в Силистра. Министърът се е запознал и с изграждането на ново отделение от модулен тип с 48 легла, което ще заработи до седем дни. Две стаи с по четири легла ще бъдат реанимационни.

Министър Ангелов смята, че се наблюдава тенденция хората много късно да търсят медицинска помощ, а през последните дни се наблюдава и много бързо протичане на клиничната картина. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести около 90 на сто от случаите са от британския вариант на вируса.

"Колегите, с които разговарях в отделенията, са изморени, но пък са доволни от резултатите, които постигат", подчерта министър Ангелов. Той призова гражданите да продължат да спазват противоепидемичните мерки.

70% от интензивните легла са заети

70% от интензивните легла са заети

Третата вълна е много различна, цели семейства са в болница