70% от интензивните легла в страната са заети, а заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 65%. Това обяви на редовния брифинг на здравните власти министър Костадин Ангелов.

Третата вълна на коронавируса не е като втората, в болници са цели семейства, бременни, майки. "Днес се появяват все по-видими проблеми", каза той.

Министърът отчете, че ситуацията в болници по брой настанени е по-висока, но здравните заведения се справят. Всички лечебни заведения са подготвени, доставени са медикаменти, осигурени са легла, дезинфектанти, втора извънредна доставка с "Ремдесивир" е доставена вчера. Заради повечето заболели в петък трябва да пристигнат над 4000 дози, а в края на март около 6000 дози. Поръчките са на стойност около 81 млн. лева. От март нататък за всеки месец са поръчани по 6000 флакона от препарата.

Нови мерки: Нехранителните магазини до 300 кв. м - със стени и ленти

Нови мерки: Нехранителните магазини до 300 кв. м - със стени и ленти

Магазините в търговските центрове, до които има директен достъп, могат да продължат дейността си

Днес - 17119 проби, 4377 нови случаи, 295 новите, 52 г е средната възраст на установените. От вчера - 2711 излекувани, 12 413 е общият брой на починалите. "Като лекар ми тежи изключитвлно много , каза министър Ангелов и отправи апел към всички, които съмняват, че "истината е много жестока".

71 г. е средната възраст на починалите, болните медици са 1093, в болница са 146, 13 в интензивно отделение.

"Третата вълна е различна, но поради това, че много медици са ваксинирани и не се разболяват в момента, това позволи да не липсват медици на бойното поле", обясни още Костадин Ангелов.

Той докладва, че след среща на премиера Бойко Борисов с други европейски лидери продължават разговорите за допълнително количество ваксини и за нашата страна.

4375 нови случая на коронавирус, над 9000 се лекуват в болница

4375 нови случая на коронавирус, над 9000 се лекуват в болница

Поставени са 12 504 ваксини...

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев добави, че страната се нарежда на 6-то място в ЕС и ЕИП по заболели, 1-о място на Балканите. Той обаче добави, че има тенденция за задържане на цифрите и няма рязко повишаване на заболелите, в сравнение с предните седмици, добави той.

По смъртност обаче страната е на 4-о място в ЕС и на първо На Балканите.

С най-много заболели са Бургас, Силистра София, Плевен, Враца. Търговище, Разград, Кърджали, Видин, Пазарджик са областите с най-ниска заболеваемост.

Броят на тестовете надмина границата на 1500 и ни доближава до средното за ЕС, отчете Кунчев.

Още неваксинирани във втора и трета фаза заради все повече желаещи

Още неваксинирани във втора и трета фаза заради все повече желаещи

Тенденцията е обърната - желаещите ваксина вече са повече от нежелаещите

В НОЩ ще влязат нови специалисти заради новите случаи на заболели бременни. Наложило се някои от тях да раждат със секцио заради вируса, но родените бебета са здрави, обясни министър Ангелов.

"България и преди ковид бе в челните списъци по смъртност - заради сърдечно-съдовите заболявания, както и заради онкологичните", каза здравният министър Костадин Ангелов, но призна, че "България прави под средноевропейското ниво на тестове, макар да е направено всичко възможно, но не е срещнато разбиране сред обществото". Като пример за отпор в обществото Ангелов даде отказа на родителите да позволят масово тестване в училищата.

Какво се случва в Дома за възрастни в Добричко, където масово са заразени хората след ваксинация, здравният министър отговори, че причината е, че "ваксинираните могат да се разболяват, но няма да имат сериозна клинична картина. Причината за разпространение на инфекцията в дома са неваксинираните служители.