"През последните дни бавно и плавно се увеличават хоспитализираните. Правим всичко възможно да увеличим своя капицитет, сега сме много по-подготвени и грижите са по-адекватни". 

Това заяви пред NOVA NEWS директорът на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"проф. Асен Балтов.

Той информира, че починалят 23-годишен гръцки студент е постъпил в "Пирогов" с травма, след това са се получили усложнения, смъртта му е приченена от тежък хематом в мозъка, получен от удар след нещастен инцидент, а по случая е назначена проверка.

Проф. Балтов поясни, че ако си ваксиниран, вероятността да се разболееш тежко е минамална.

Балтов: Четвърта вълна на вируса наесен - по-лека, ако се ваксинират 30%

Балтов: Четвърта вълна на вируса наесен - по-лека, ако се ваксинират 30%

Рискът от тромбоза след ваксинация с "АстраЗенека" бил ултрарядък

"Нямаме болни в "Пирогов", които да са били ваксинирани, но ваксината не гарантира на 100%, че никога няма да се разболеете отново", допълни той.

Той бе категоричен, че има запазени втори дози за всички, които са се ваксинирали с първа доза, а до края на месеца ще бъдат ваксинирани всички членове на избирателни комисии, като мобилни секции ще има и в "Пирогов", чрез които ще може да се гласува.

За медикът смъртността от COVID у нас не е по-различна от тази по целия свят.

Четвърта COVID вълна у нас от септември прогнозира математик

Четвърта COVID вълна у нас от септември прогнозира математик

Ако 150 000 души бъдат ваксинирани на месец, ноември-декември може да приключим с епидемията в България

"Младите се заразяват повече сега, като проблем е, че те в началото си мислят, че ще им премине и така се получават по-тежки случаи", добави той.

Балтов информира, че "Пирогов" има готовност да открие още едно отделение за COVID от понеделник, като системата е готова за още повече пациенти, като до пика според него може да се очаква нарастване на заразените с още около 1000 души.

"Четвърта вълна може и да няма, но ако има, ще е през есента", заключи проф. Асен Балтов.