В "Пирогов" има свободни места за пациенти с коронавирус. В болницата тази сутрин има 390 настанени, 40 интубирани, 6 деца и 35 души в тежко и средно състояние на кислородна терапия. Това заяви пред бТВ проф. Асен Балтов, директор на Спешния институт.

Тази година сме много по-подготвени в борбата с него, каза обаче той и обясни, че 16 етажа са ангажирани с лечението на пациенти и повечето от тях са ваксинирани или преболедували. В тази връзка Балтов апелира хората да се ваксинират.

При 50% ваксинация сред персонала в "Пирогов", новите случаи са спаднали и сега има само по един-два спорадични случая, обясни той.

"Коронавирусът се видоизмени и подмлади и не са защитени малките деца, те не могат да бъдат и ваксинирани, единствено "АстраЗенека" правят изпитания за деца от 4 години, няма тежки случаи, налагащи апаратно подпомагане", обясни още шефът на Пирогов.

На въпрос защо се разпространява вирусът в България, той отговори, че е заради застаряващо население и липса на профилактика сред населението, както и заради това, че вирусът има скрит период от 7 до 10 дни.

Личен лекар: Блокадите само забавят хода на ваксинирането

Личен лекар: Блокадите само забавят хода на ваксинирането

Грешка е личните лекари да се занимават с ваксинацията, според него

Той коментира и френския вариант на вируса, като обясни, че ЕК иска 5% от пробите да се секвенират, за да се разбере каква е новата мутация и изобщо мутациите.

С приоритет е първа фаза на ваксинацията, добави шефът на "Пирогов". Ако ваксината на "Янсен" пристигне скоро, по думите му тя може да заеме част от ваксинацията с "АстраЗенека" и групата ваксинирани ще се разшири.

За новия 10-дневен локдаун Асен Балтов коментира, че в Гърция и Сърбия има вечерен час и мерките в България са изключително меки.

Той обаче не даде обещание, че мерките ще продължат 10 дни, но призова за стриктното им спазване и заведения, за които има сигнали, да не работят въпреки забраните.

Дали ще има четвърта вълна на коронавируса - тя ще е много по-лека през октомври-ноември, ако през летния период се ваксинират повече от 3 милиона от населението, за да има колективен имунитет. "Това ще е наш вътрешен паспорт, че можем да живеем нормално, както в България, така и по света", коментира Балтов.

1200 сигнала за реакции на ваксини има в ИАЛ

1200 сигнала за реакции на ваксини има в ИАЛ

Не са различни от посочените в характеристиката на ваксините

Проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, коментира страховете от тромбоза след ваксина с "АстраЗенека".

"Тромбоемболичните и тромбоцитопеничните случаи след ваксиниране с "АстраЗенека" са ултраредки", категоричен е той. При 21-22 милиона поставени дози във Великобритания и Европейския съюз тези случаи са общо 25, като девет от тях са завършили със смърт, тоест един случай на 1 млн. ваксинирани, което е ултрарядко и на практика не може да бъде измерено.

У нас има около 1200 съобщения за нежелани реакции след ваксиниране, преобладава "АстраЗенека", обясни специалистът, но подчерта, че честотата не се различава спрямо тази, която е записана в кратката характеристика.

Гетов добави още, че двата случая у нас, за които се подозираше, че фатален край може да е настъпил след имунизиране с "АстраЗенека", са отхвърлени.

За руската ваксина "Спутник" - вероятно по-рано от юни няма да има заключения на ЕМА по темата.