"Няма начин третата вълна да не приключи май месец, но изобщо не трябва да мислим, че няма да има четвърта вълна. Ще стартира от септември, ако сега не се ваксинират 2 млн. души. Моделите показват, че ако 150 000 души бъдат ваксинирани на месец, ноември-декември може да приключим с епидемията в България. Въпросът е колко души ще починат. Късно е да се ваксинирате септември, ваксинирайте се сега". Това заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев в предаването "Денят ON AIR".

Кунчев посочи, че ще има около 2000 по-малко заразени при 10-дневен локдаун. При 25 дни локдаун те ще бъдат около 8500, което ще разтовари здравната система, смята той. По думите му локдаунът е бил въведен твърде късно и може да бъде удължен.

Специално внимание той обърна на положението в интензивните отделения. Припомняме, че днес стана ясно, че 70% от интензивните легла в страната са заети, а заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 65%. Това обяви на редовния брифинг на здравните власти министър Костадин Ангелов. Моделите показват постоянно увеличаване на хората в интензивните отделения, което е много тревожно. Червената лампичка беше преди 15-20 дни, когато станаха 500 в интензивните отделения. Тя трябваше да бъде забелязана и още тогава да се затегнат мерките. Интензивните легла ще бъдат претоварени", алармира Кунчев.

През май месец ще поемем голяма "глътка въздух" със сезонното намаление на вируса. Но подчерта, че коронавирусът не изчезва.

Той повтори по-старо изказване, че ако продължат нещата така, както досега - без никаква ваксинация, с локдауни и без локдауни, тогава епидемията ще се преустанови до юни месец следващата 2022 година.

Без ваксинация и с локдауни епидемията продължава до лятото на 2022 г.

Без ваксинация и с локдауни епидемията продължава до лятото на 2022 г.

Проф. Огнян Кунчев: COVID-19 поддържа скоростта си постоянно