До 120 легла за лечение на пациенти с усложнения от Covid-19 може да разкрие областната болница в Благоевград, съобщи БНР,

Към момента капацитетът на четирите отделения е запълнен, заяви директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев.

Пореден пик на заразени с коронавирус регистрира за последното денонощие Регионалната здравна инспекция -187 положителни проби. Най-много са случаите в Благоевград, Петрич, Сандански и Гоце Делчев.

Четири са вече Covid отделенията в областната болница, като всички сто легла са запълнени, заяви д-р Огнян Митев.

"Днес съм организирал поне още 10 легла, в рамките на тези отделения ще бъдат сложени, за да можем да поемем болните. Надявам се с допълнителните да можем да направим 120, което е максимално възможното, защото нямаме персонал", допълва той.

По повод заповедта на здравния министър за разкриване на триажни сектори, тип фургони, за прием и преглед на пациенти със симптоми за коронавирусна инфекция, директорът на областната болница уточни, че такъв сектор има от близо месец.

"Което се намира близо до Спешно приемно отделение. Това са две помещения, които са изолирани от Спешното отделение. Там се разделят болните и триаж. Най-важното в лечението на такива болни е по-леките случаи да се насочват за домашно амбулаторно лечение. Иначе системата в никакъв случай не може да издържи", добави д-р Огнян Митев.