У нас вече липсва важен изотоп за диагностиката на онкоболните, предаде БНР. Става въпрос за изотопа технеций. От специализираната онкоболница в София алармират за недостиг и на радиоактивен йод.

По тази причина Министерството на здравеопазването пренасочи пациентите към алтернативни изследвания, докато търси нова фирма, която да достави изотопа.

Въпреки че онкоболните имат уверението на институциите, че ще им бъдат осигурени ПЕТ скенер и ядрено-магнитен резонанс, трайно решение на проблема се очаква след около 3 месеца.

Според председателя на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова отговорните институции би трябвало да предвиждат подобни ситуации и да имат полезен ход.

Пренасочват онкопациенти поради липса на важен изотоп за диагностика

Пренасочват онкопациенти поради липса на важен изотоп за диагностика

Здравното министерство търси спешно технециеви генератори

По нейни думи истерия сред пациентите няма. До този момент нямаме нито едно обаждане или заявка от пациент, че процесът на диагностика или въобще личният му проблем търпи някакво затруднение, което по никакъв начин не прави ситуацията по-малко притеснителна, посочи тя.

Според Александрова липсата на интерес към изотопа от страна на търговците е намаляването на цената му в обществената поръчка и допълни, че в миналото също е имало подобни случаи с други медикаменти.

"Това с намаляването на цените наистина беше въпрос на време да създаде предпоставки за подобна ситуация, защото това са си пазарни условия, с които търговците се съобразяват. Ако здравната политика в този сегмент зависи от търговци, тя все пак трябва да се съобразява и с техните интереси", обясни тя.

Относно създалата се ситуация Александрова посочи, че тя засяга няколкостотин хиляди души и някои от тях може да си потърсят правата.

Всеки човек в днешния свят има право да си търси правата, ако сметне и може да докаже, че са нарушени, заключи тя.