13 пъти е нараснал броят на заразените с коронавирус у нас от септември. Това съобщи за Нова телевизия пулмологът проф. Коста Костов.

Той посочи, че въпреки ръста на нови случаи в световен мащаб - между 2 и 6 пъти повече, в западния свят се наблюдава спад на смъртността. През пролетта в интензивните отделения тя е била 70%, докато в момента е 30%. Според него това се дължи на по-прецизното водене на тежкоболните. У нас обаче по негови думи се отчита леко нарастване на смъртността, което според медика се дължи на това, че в болниците влизат по-тежкоболни.

Проф. Костов посочи, че съгласно международно проучване най-голям ефект за разрастване на епидемията при либерализация на мерките имат отварянето на училищата и събирането на хората на обществени места - ръстът на заразените в тези случаи е над 25%, като ефектът се проявява от 2 до 3 седмици след либерализацията на мерките. Именно това се наблюдавало в момента и у нас.

ВМА откри нов симптом, предсказващ тежко протичане на коронавируса

ВМА откри нов симптом, предсказващ тежко протичане на коронавируса

Лекарите от ВМА представиха първото българско специализирано изследване

Според пулмолога предприетите от властта мерки в момента са балансирани, тъй като на онлайн обучение преминават само учениците от гимназиален етап, докато по-малките деца продължават да ходят на училище. Трябва да държим баланса между това, което касае здравето ни, и опита да съхраним социалната адаптация, категоричен бе той.

Относно последствията след преболедуване от коронавирус проф. Костов посочи, че излекуван от COVID-19 може да има симптоми на болестта до 6 месеца. След обичайна пневмония пациентите се възстановяват до 30 дни. При ковид пневмонията обаче 97% от пациентите, прекарали тежко болестта, страдат от различни остатъчни симптоми, като основните оплаквания, които остават след болестта, са тези от дихателната система.

По думи на медика на третия месец след преболедуване пациентите с остатъчни симптоми се редуцират до 50%, а на 6-ия месец има пациенти с 1-2 остатъчни симптома.

Той посочи, че в момента в болница "Св. Анна" са настанени около 80 пациенти с коронавирус, което е най-високият брой от началото на пандемията. 70 души са в общите отделения, а 5-6 са настанени в реанимация с тежко протичане на болестта.

При 2000 случая на COVID-19 изпускаме контрола, предупреждава Витанов

При 2000 случая на COVID-19 изпускаме контрола, предупреждава Витанов

25% от българите не спазвали никакви мерки