Някои хора с високи нива на уж „добър” холестерол са в много по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания. Това показват резултатите от проучване, цитирано от Би Би Си.

В кръвния поток се осъществява стълкновение между „лошия” холестерол, складиращ мастни вещества в артериите и "добрия" холестерол, който ги премахва.

Изследване на Университета Кеймбридж показало, че не винаги е добре да има повече "добър" холестерол.

Смята се, че откритията може да помогнат за намирането на нови начини за защита на сърцето.

Хранейки се със зехтин, риба и ядки, увеличаваме нивата на липопротеините с висока плътност (HDL), които са по-известни като "добър" холестерол.

Това е едно от нещата, които медиците изследват, когато прогнозират риска от сърдечен удар.

Въпреки това повторни изпитания, които повишават HDL с лекарства, са се провалили. Това накарало лекарите да мислят, че нещо друго се случва.

Някои прозрения дошли от изследването на редки мутации, които оставяли хората с високи нива на "добър" холестерол. Клиничните тестове показали, че хора с мутация в ген SCARB1, която засяга един от 1700 души, имат много високи нива на "добър" холестерол. Но освен това те имат и 80 % увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания – почти също като при пушачите.

По-нататъшни експерименти показали, че мутацията пречи на HDL да разтовари мазнини, които е събирал от черния дроб за преработка.

Един от изследователите от Университета Кеймбридж заявява, че това е забележително, защото учените винаги са вярвали, че "добрият" холестерол е свързан с по-нисък риск от сърдечни болести.

Това било едно от първите проучвания, които показват, че някои хора, които имат високи нива на "добър" холестерол, всъщност имат по-голям риск от сърдечни болести. Това оспорва общоприетото мнение за това дали "добрият" холестерол защитава хората от сърдечни болести или не.

Полагани са големи усилия в лекарства, които да увеличат HDL с надеждата, че те имат същото действие като статините, които понижават "лошия" холестерол. Професорите предупреждават, че лекарствата, целящи увеличаването на HDL може да не са полезни.