Изобилната консумация на домашно приготвена храна е най-добрият начин да се предпазим от диабет. Това е установило ново изследване, съобщава „Дейли експрес”.

Изследването показва, че при хора, които вечерят от 5 до 7 пъти седмично домашна храна, рискът от диабет тип 2 е с 15 % по-малък, отколкото онези, които консумират два пъти седмично или по-рядко такава храна.

Учените е твърдят, че в международен мащаб има увеличаваща се тенденция хората да се хранят навън, което включва и консумация в заведения за бързо хранене. Има опасения, че тези хора консумират богата на енергия, но сравнително бедна на полезни съставки храна, което може да доведе до напълняване и увеличен риск от диабет тип 2.

Авторитетни изследвания относно ролята, която домашно приготвената храна може да играе в промяна на дългосрочните рискове от развитие на диабет или затлъстяване, нямало.

Учени от Харвард изготвили голям брой трудове, в които за дълъг период от време били проследявани мъже и жени, като те самостоятелно докладвали информацията за хранителните си навици и появата на диабета.

Домашно приготвената храна е полезна и поддържане на телесното тегло, установили учените.