Дългогодишен финансист и банкер Владимир Георгиев става прокурист на УМБАЛ "Александровска" с решение на Съвета на директорите на лечебното заведение от 27 май 2022 г. Той ще се включи в управлението на болницата съвместно с изпълнителния й директор д-р Атанас Атанасов. Причината са лошото финансово управление на болницата през последните години и натрупаните просрочени задължения в размер на 38 млн. лева към май 2022 г., съобщиха от Александровска болница.

Георгиев ще бъде ангажиран със стабилизирането на финансовото състояние на лечебното заведение чрез промяна във вътрешните процедури и правила, предоговаряне на дълговете ѝ към кредиторите, оптимизиране на приходите и разходите, както и повишаване на оперативната ефективност на болницата.

"Александровска болница" да изплува от долната мъртва точка, иска шефът ѝ

"Александровска болница" да изплува от долната мъртва точка, иска шефът ѝ

Възможно е да се наложи допълнително финансиране на лечебното заведение

Владимир Георгиев е експерт в международната дейност и ликвидността на банките и търговските дружества. Има опит в консолидирането и оздравяването на кредитни и корпоративни институции. Над 19 години е участвал във финансовото управление на български и чуждестранни инвестиции в различни сектори на икономиката. Специализирал е финанси и банково дело в Германия, Австрия, Белгия, Люксембург. 

До момента той беше член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР).

"Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Александровска" е най-старата и една от най-големите в страната. Тя е водещ национален университетски и лечебен център, специализиран още в трансплантационната, диспансерната, учебната и научно-изследователската дейност". посочват от лечебното заведение.

До дни в Александровска болница определят свой прокурист

До дни в Александровска болница определят свой прокурист

Предстои изтегляне на 35 млн. лв. кредит

От ББР съобщиха, че за председател на Управителния съвет и изпълнителен директорна финансовата институция е назначена Марияна Петкова.

Тя има над 28-годишен международен опит в банковата система. От 2006 до 2021 г. тя е начело на Прокредит Банк, като е била изпълнителен директор и член на УС в банката в България, и заместник-главен изпълнителен директор и главен изпълнителен директор на "Прокредит банк" в Румъния. Високо оценени са мениджърските й умения за оптимизиране на банковите разходи и изграждането на стабилна и качествена клиентска база в сегмента "Малки и средни предприятия".

Снимка 577110

Източник: ББР

"Досегашните изпълнителни директори на ББР Владимир Георгиев и Живко Тодоров ще поемат нови професионални предизвикателства извън банката. Благодарим им за високия професионализъм и отдадеността в изпълнението на мисията на ББР и им желаем още успехи в бъдещите проекти", заявяват от Българската банка за развитие.