Предстои определяне на прокурист, който да се занимава с банковите дела на Александровска болница. До два дни предстои решение на Съвета на директорите за неговото определяне.

Това заяви пред БНТ д-р Атанас Атанасов изпълнителен директор на Александровска болница. 

Втора проверка в "Александровска" отива в прокуратурата

Втора проверка в "Александровска" отива в прокуратурата

За ремонт на една от клиниките

Определяне на прокурист се налага заради предстоящото изтегляна на кредит. Той още не е изтеглен, има предварителен договор, обясни Атанасов. Кредитът е договорен за 35 млн. лв. Те ще бъдат достатъчни да бъде решен проблема с просрочията и най-големите лихви, обясни той.

Държавата е принципал - едноличен акционер на болницата. Такава помощ не е допустима, тъй като болниците са търговски дружества.

ГДНП даде на прокурор и ремонт на покрив в Александровска

ГДНП даде на прокурор и ремонт на покрив в Александровска

Проверката е започнала след сигнал за нередности, изискана е документацията от лечебното заведение

Статусът на болницата, която е от павильонен тип, е изключително трудна за поддържане, увери той и даде пример, че старите сгради влияят върху поддръжката на лечебното заведение. По думите на Атанасов държавата поддържа тази болница и тя няма да потъне финансово и ще бъде развита. С ръководството на Медицинския университет също имат договореност и ще помогнат за стабилизиране на болницата.

Александровска болница е специална - освен, че е най-старата, тя е и основен център за обучение на доценти, специализанти и докторанти. Тези базови характеристики определят и състоянието, в което тя се намира, обясни директорът й.

С кредит от 35 млн. лв. Александровска болница избягва фалит

С кредит от 35 млн. лв. Александровска болница избягва фалит

35 млн. лв. са наследените задължения към доставчици

Той даде пример, че болницата е над 250 дка площ в 23 сгради, което затруднява финансовото управление заради разпръснатостта на сградите. Газопреносната мрежа е около 29 км. Има 7 станции за медицински газове. Имаме промяна в цените и на основните средства - медикаменти, медицински изделия и всичко останало.

Пандемията още не е приключила, независимо, че бяха отменени всички мерки, обясни Атанас Атанасов. Предстои да бъде решено как да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки, дали те да покрият разходите, включително и разходите за персонал. Обмислят и как парите за ковид да бъдат интегрирани в заплатите на медиците.

Лични дрязги или тормоз в клиниката по анестезиология на Александровска

Лични дрязги или тормоз в клиниката по анестезиология на Александровска

Тормоз според лекари и личностен конфликт, според ръководството