При встъпване на новото ръководство на Александровска болница през юли 2021 г. лечебното заведение е заварено в недобро състояние и своеобразен финансов колапс - с просрочени задължения малко под 35 млн. лв.

След три месеца преговори с банкови институции е договорен банков кредит в края на декември в размера на просрочените задължения, при лихвен процент 2.5% и добри условия за погасяване на 6-месечен гратисен период с цел да се намали финансовата тежест. Кредитът е за 6.5 години, има договор и се очаква одобрение на принципала - Министерство на здравеопазването.

Това обясни на пресконференция в болницата след 6 месеца на поста новият директор д-р Атанас Атанасов. По думите му се очаква болницата да е с нула (0) просрочени задължения след изтичането на периода на кредита. 

Александровска болница - пред фалит и в най-тежко състояние

Александровска болница - пред фалит и в най-тежко състояние

Стойчо Кацаров смята да сезира прокуратурата

Директорът обясни подробно, че след встъпването в длъжност на новия Съвет на директорите е направен анализ на финансовото състояние, медицинската дейност и кадрите, за да се идентифицират основните проблеми.

Направен е ретроспективен анализ назад в годините, който сочи, че последната година, завършваща с печалба, е 2012 г. Оттогава до 2020 г. болницата е имала загуба между 4-6 млн. лв., като за последната тя е била редуциран до 2.5 млн. лв.

В началото на юни загубата с натрупване е била 69 млн. лв. Като изключително сериозен проблем описа Атанасов задълженията, тъй като са равни на стойността на собствения капитал на заведението, а тенденцията е към пълна декапитализация, размерът е бил малко над 50% над годишния оборот.

Засечени са амортизирана инфраструктура, разминаване между приходи и разходи, проблеми при обществените поръчки, за което са изготвени анализи и доклади.

Трагично финансово състояние на Александровска болница установиха в МЗ

Трагично финансово състояние на Александровска болница установиха в МЗ

Констатирано е и грубо нарушаване на правилата за работа на Съвета на директорите

Странен казус изложи директорът на болницата - той е бил избран юни месец, когато са поискани данни от месечния отчет, в който е фигурирал дълг 8.6 млн. лв. След вписването на новия съвет на директорите юли - той е набъбнал на 28 млн. лв. Причините за резкия скок били сключени допълнителни споразумения за част от доставчиците за ново разсрочване на падежите и споразуменията, изтекли в края на полугодието и сумите са минали в графата на просрочените. До края на юли те са достигнали размер на над 34 млн. лв.

Относно ремонтите в болницата - "те са имали характер на гасене на пожари, а не на планиране на стратегия на сградния фонд". Функционират 31 клиники и лаборатории, разпределителната мрежа е 29 км тръби за газове, 7 станции за медицински кислород, 1 за райски газ, 35 броя разпределителни табла. Електрическото - 12 000 метра кабелни трасета, 181 климатика, 22 асансьора.

КПКОНПИ разследва шеф на Александровска болница

КПКОНПИ разследва шеф на Александровска болница

Образувано е производство за конфликт на интереси

Сметките за ток на Александровска болница са огромни - в края на декември 2020 - 85 млн. лв., в края на декември 2021 г. - 284 млн. лв. В тази връзка Атанас Атанасов уточни, че се присъединява към призива на други болнични заведения за подпомагане от държавата за подпомагане за плащане на сметките за ток.

Една от основните тежести в управлението са били наследените задължения към доставчици от 35 млн. лв., поради което е съставен оздравителен план. В него са включени предоговаряне на просрочените задължения, реорганизация на текущите разходи, оптимизиране на администрацията, прекратяване на някои договори.

Извършено е частично преструктуриране - обединяване на клиники, дублиращи се дейности, промяна в структурата на администрацията, план за приходите от НЗОК и други източници. Оказало се, че част от клиниките са имали временна печалба, но по голямата част от структурите са имали финансови загуби.

Приходите са били по-ниски от разходите. Първи отчет в средата на февруари след планиране на разплащанията, създадена система за контрол върху приходите и разходите, актуализиран ценоразписът, план за непогасените просрочени задължения в няколко варианта.

Болниците искат нов механизъм за компенсиране цената на тока

Болниците искат нов механизъм за компенсиране цената на тока

Искат и увеличение на цената на клиничните пътеки

В стратегията за стабилизация е предвидено поетапно намаление на финансовата загуба, 2023 г. е предвидено да се реализира и печалба. "Имаме печалба от 2.2 млн. лв. още декември", похвали се в тази връзка директорът на болницата. С 3 млн. лв. е намалена текущата загуба. Това дава основание за по-бързо оздравяване на Александровска болница, посочи той.

454 лекари, 214 преподаватели 300 мед сестри, 421 професионалисти по здравни грижи, 257 санитари и болногледачи, 83 администрация, 96 технически персонал, в момента 1386 души е екипът на болницата, отчете Атанасов. Той заключи, че няма отпаднали дейности, новопостъпили специализанти са 30 души, плюс 13 по проект, 52 напуснали от персонала, сред тях и в пенсионна възраст.