"Наблюдаваме нормално развитие на коронавируса, не може да се говори за втора вълна.". Това заяви пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология "Стефан Ангелов" при БАН.

По думите му е наивно да се смята, че ще можем да се предпазим от по-широко разпространение на вируса. Епидемията ще спре, когато всички се срещнат с коронавируса... Няма как да се скрием от вируса", обясни доц. Чорбанов. Той смята, че патогенезата е по-различна от това, което се вижда на повърхността.

Отделение на болницата в Чирпан - под карантина заради коронавирус

Отделение на болницата в Чирпан - под карантина заради коронавирус

Заразеният е военнослужещ, присъствал на религиозната сбирка в Перущица

"Един малък процент от хората боледуват сериозно, но огромният брой хора няма и да разберат, че са били заразени. Зад всеки позитивно отчетен човек има поне 100 души, които са прекарали заболяването без симптоми и не са били регистрирани", категоричен е имунолога.

Мерките ще намалят разпространението, но агонията ще продължи по-дълго, смята доц. Чорбанов. Вирусът сега се разпространява там, където държавите бяха първоначално много скрити и затворени и при разхлабване на мерките вирусът започва да се разпространява, каза той и даде примера, че дори плътно затворени за дълго Италия и Испания, вирусът си се разпространяваше в хоризонталата на семеен принцип. Според него няма как да бъде спрян.

Първоначалното разпространение е било по-слабо не само заради мерките, а и заради по-малкото носители на коронавируса у нас.

Заразените медици са 6, а не 21, поправиха от МЗ информационната система

Заразените медици са 6, а не 21, поправиха от МЗ информационната система

Неточните данни - заради закъсняло отразяване на професията на регистрирани вече случаи

"Човек трябва да е отговорен, но не и параноично настроен... Не смятам, че ще се стигне до крайно голяма вълна. Има много фактори за това - България е сравнително ниско населена, нямаме места със скупчване на възрастни хора на едно място, но сме водачи в европейската класация по сърдечно-съдови заболявания, което е фактор, способстващ тежкото прекарване на това заболяване", обясни доц. Чорбанов.