Лекари предупреждават за пациенти с коронавирус, но с отрицателни тестове, съобщава bTV.

За диагнозата са необходими типичните симптоми, контакт със заразен и положителен тест. Невинаги обаче всички фактори са налице.

Д-р Ваньо Шарков от УМБАЛ "Св. Анна" в София посочва, че е имало случаи, при които при някои пациенти са излизали отрицателни PCR тестове, въпреки че базата на образните изследвания е било категорично, че става въпрос за COVID инфекция.

По-ясна картина за състоянието на пациенти с коронавирус може да се добие със скенер, на който се виждат типичните за болестта промени в белия дроб.

Доц. Александър Райнов: Не получаваме траен имунитет срещу COVID-19

Доц. Александър Райнов: Не получаваме траен имунитет срещу COVID-19

Моделът на разпространение е специфичен...

Проучвания показват, че дори PCR тестовете понякога могат да са неточни и вероятността за откриване на вируса зависи и от изследвания секрет. Най-висока вероятност има при вземане на секрет от белия дроб.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също признава, че е възможен фалшиво отрицателен тест. "Възможен е, когато ги има симптомите, има епидемиологична връзка - знае се от кого се е заразил. Тогава дори да имаме отрицателен резултат, може да се приеме тази диагноза", коментира той.

По негови думи вероятността за фалшиво отрицателен PCR тест е между 3 и 5%.

75 нови положителни за COVID-19

75 нови положителни за COVID-19

1371 са активните случаи