Два чисто нови апарата за кръвна плазма дават възможност от 180 донора да се извлече кръвна плазма, която позволява на 540 пациенти да получат терапевтична доза от нея, за да бъде подпомогнато лечението на тежките пациенти от коронавирус.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че апаратите са най-ново поколение, препоръчани от медицински експерти и ще бъдат дарени на два районни центъра по трансфузионна хематология - в Плевен и Стара Загора. Апаратите са на стойност 173 000 лв.

Такива апарати за кръвна плазма има още във Варна и Пловдив.

Дариткова подчерта, че апаратите ще подпомогнат за справянето на предизвикателствата пред здравната криза. Тя се похвали, че има и много дарители на консумативи, медицински облекла и голям процент от членовете на ГЕРБ станали донори на кръвна плазна. Всичко това е един знак и една инвестиция как обществото заедно с усилията на всички може да се справи с предизвикателството COVID-19, категорична бе Дариткова.

Дариткова посочи, че има много отговорни хора, които са готови да дарят плазма, но има затруднения за това, че такива дарения се случват само в хематологичните трансфузионни центрове в София, Пловдив и Варна. Така с новите дава апарата, които ще бъдат дарени на Плевен и Стара Загора се увеличава възможността в цялата страна да се добива по-голямо количество донорска плазма, която да спаси повече човешки животи.