Двама нови пациенти се наблюдават във ВМА със съмнение за коронавирус. През нощта няма новопостъпили. Все още в страната няма регистрирана положителна проба за новия вирус. Това стана ясно на редовния брифинг на Националния оперативен щаб пред ВМА.

Днес се очакват да пристигнат проби на пациенти от Плевен и Дупница. За втори ден генерал Венцислав Мутафчийски отбелязва намаление на наблюдаваните у нас случаи.

Защо ли още няма коронавирус у нас?

Защо ли още няма коронавирус у нас?

Когато стане дума за лична отговорност у нас нещата се усложняват. Защото сме свикнали за личната ни отговорност да отговаря някой друг. Кой друг – държавата, разбира се, но само един поглед по социалните мрежи показва, че и това не е достатъчно

Като цяло обстановката в Европа е спокойна по отношение на заразата. В Европа са регистрирани общо 2156 случая, като най-голям ръст е Италия. В Германия и Франция има по 120 болни.

В Чехия са регистрирани трима нови пациенти, в Хърватска - нови 5, като стават общо 11. Северна Македония остава с един регистриран случай, в Румъния - трима.

В световен мащаб по ръст на новозаболели Китай вече е на четвърто място, поясни Мутафчийски. Той посочи и смъртността в Европа е изключително ниска - 36 души.

Над 80 000 случая в световен мащаб са регистрирани, починали са 3055, а 45 000 са излекуваните