Болница "Пирогов" и Националната кардиологична болница ще поемат лечението на деца, след като интензивното отделение на Националната детска болница временно беше затворено, съобщава БНР.

Здравният министър Кирил Ананиев разпореди общо три лечебни заведения - "Пирогов", Кардиологичната и Александровска болница, да поемат задачите на отделението до възстановяването на работата му.

Професор Николай Габровски заяви, че за Пирогов" не представлява проблем да подпомогне интензивната грижа за децата. По негови думи болницата ще има нужда от допълнителна апаратура, но това ще се осъществи в координация с детската болница. Разбира се, ние ще разчитаме, да получаваме подкрепа за някои специфични консултации в някои тясно специализирани области, поясни той.

Педиатричната болница в София няма да приема по спешност
Обновена

Педиатричната болница в София няма да приема по спешност

Спешните случаи с деца се поемат от три болници в София

В Националната кардиологична болница пък са осигурени пет допълнителни легла за педиатричното отделение.

Началникът на отделението д-р Велимир Симов изрази съжаление, че нито РЦЗ, нито НЗОК са реагирали на ситуацията, за да окажат помощ при необходимост.

Колегите от "Пирогов" поемат част от клиничните пътеки, свързани със специалисти като ендокринолози, нефролози, другите пациенти ги приемаме ние. Тези, които са свързани с кардиологичните, острите дихателни проблеми, реанимационните пътеки", обясни д-р Симов.