От днес спешният прием на деца, при които е необходимо интензивно лечение и дихателна реанимация, вече ще се осъществява само от три болници в София - това са лечебните заведения УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", Национална кардиологична болница и УМБАЛ "Александровска", съобщават от Министерство на здравеопазването.

Това няма да се случва в т.нар. педиатрия "Проф. д-р Иван Митев".

Директорите на трите болници са декларирали готовност лечебните заведения да поемат детската спешност на територията на София.

Да се премахнат ограниченията, заради които връщат пациенти, искат болниците

Да се премахнат ограниченията, заради които връщат пациенти, искат болниците

Асоциациите на болниците искат промяна във финансирането и организацията на спешната помощ

За решението е информиран и Центърът за спешна медицинска помощ - София, като транспортът на деца ще се осъществява до лечебните заведения със структури по педиатрия и с необходимото ниво на компетентност, което да гарантира оказването на качествена и навременна медицинска помощ на пациентите.

Съобщението на министерството идва след като вчера е получено писмо от директора на Столичната регионална здравна инспекция, с което д-р Данчо Пенчев уведомява министерството, че поради кадрови проблеми СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев" преустановява приема на деца, нуждаещи се от интензивно лечение и дихателна реанимация.

От днес до 5 януари Педиатрията няма да приема деца, които се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация, съобщи на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от БНТ.

По думите му това се налага заради недостиг на лекари, за които Министерството на здравеопазването разбрало този уикенд. Кадровата криза се обострила след смъртния случай с 3-годишното дете, уточни министърът.

Започва проверка в Педиатрията, за да се разбере точно от какви кадри и апаратурата има нужда болницата. Всички останали отделения ще работят без промяна в приема.

Ананиев увери родителите, че децата им ще бъдат в сигурни ръце и могат да бъдат спокойни. Лично е разговарял с директорите на трите болници и има тяхното уверение, че разполагат с необходимия кадрови ресурс, техника и апаратура, за да поемат детската спешност на територията на София.

Той подчерта, че и трите болници имат спешни отделения.

Припомняме, че в момента временно отстранени от длъжност са педиатричната болница и "Пирогов", след като започна проверка по случая с починалото 3-годишно дете преди десетина дни. Отстранен от длъжност е и директорът на болница "Лозенец" по същия случай.Въпреки че експерти заявиха, че детето е починало от хеморагичната пневмония, проверка за реакцията на болниците започна.

Лекари от педиатричната болница защитават с декларация отстранения директор

Лекари от педиатричната болница защитават с декларация отстранения директор

Според тях колегите им са направили всичко необходимо

През пролетта на тази година медицинският персона на СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев" организира протести с искания за увеличаване на парите за детско здравеопазване и предоставяне на статут на национална болница. Тогава освен спешна финансова помощ, на тях им беше обещано, че ще преминат към структурата на новата Национална детска болница.

Борисов поиска оставките на директорите на "Лозенец", "Пирогов" и Педиатрията

Борисов поиска оставките на директорите на "Лозенец", "Пирогов" и Педиатрията

Премиерът иска прокуратурата да си съдейства с ВМА за експертизата

Днес по-рано стана ясно, решението на тричленен състав на ВАС, който е отхвърлил жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) срещу решението на  КЗК, с което се потвърждава възлагането на обществената поръчка за строеж на Национална многопрофилна детска болница.

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Камарата на архитектите иска обществената поръчка да бъде спряна