Не системата уби 3-годишния Александър, а заболяването. Това заяви пред bTV педиатърът д-р Елена Георгиева, която се оказа в центъра на големия скандал, разразил се след смъртта на детето.

Резултатите от аутопсията показаха, че детето е починало от двустранна хеморагична пневмония.

"Хеморагичната пневмония е ангажиране постепенно на цялата дихателна система. Увреждане на дихателните пътища, увреждане на дихателната повърхност на белия дроб, което се развива в рамките на часове. Едновременно с това има увреждане и на съдовете - с по-малки или по-големи кръвоизливи", обясни д-р Георгиева.

При хеморагичната пневмония се нарушават дихателните функции на белия дроб, независимо дали детето е интубирано или не. "Какво означава двустранни надбъбречни кръвоизливи - в един момент организмът губи каквато и да е възможност за собствена защита", обясни Георгиева, която има 36-годишен опит като педиатър.

Д-р Георгиева настоя, че се е запознала със състоянието на детето 30 минути преди то да постъпи в клиниката, като по разказа ѝ първоначално състоянието на пациента не е било за интензивно лечение.

"Съобразила съм направеното в този момент, преценила съм че той е за болнично лечение, организирала съм приемането му в нашата болница по причина, че родителите не желаеха да отидат на друго място", каза още д-р Георгиева.

Състоянието на детето се влошило в следващите часове. Лекарски екип от петима специалисти е успял да го стабилизира, за да може той да бъде транспортиран в "Пирогов".

"Има заболявания, които за съжаление не могат да бъдат повлияни", каза д-р Георгиева. По думите й от петимата лекари, които с се борили за живота на 3-годишното дете, единствено тя е поставена под прожекторите на публичното внимание. 

Първите изследвания не показвали, че починалото детето има тежка пневмония

Първите изследвания не показвали, че починалото детето има тежка пневмония

Имало пневмонии, които протичат злокачествено и се развиват за часове

Припомняме, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов, шефовете на трите болници с отношение към случая със смъртта на 3-годишното момченце бяха временно отстранени.

По информация на bTV, резултатите от аутопсията на детето показвали, че пневмония е причината за смъртта на детето. Вчера резултатите от проверката в трите болници потвърди причината за смъртта на детето.

Миналата седмица стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев е назначил проверка в три столични болници заради починалото 3-годишно дете.

Прокуратурата иззе видеозаписи от трите столични болници

Прокуратурата иззе видеозаписи от трите столични болници

Разпитват всички лекари на 3-годишното дете

"Г-н Борисов търси възмездие. Аз бих казала - ние живеем в правова държава и аз разчитам на справедливост", добави педиатърът.

В момента д-р Елена Георгиева е в неплатен отпуск, защото я посъветвали да не бъде в болницата в този момент.

Д-р Георгиева смята, че случаят е повод в обществото да се проведат тежки, но необходими разговори. Според нея, преди да се развие демографската криза в България, се развива криза в здравеопазването и това е една от причините, поради които се нарушават взаимовръзките между отделните звена.

"Хората, когато търсят помощ, остават с впечатлението че не са обгрижени и че са неразбрани. И ние оставаме виновните, които трябва да се обясняваме в един момент", каза медикът.